Вход | Регистрация

ГЕРБ върна мандата на президента

Плевнелиев поиска от парламента актуализация на бюджета, мерки за БНБ и разрешение за заем

ГЕРБ върна мандата на президента
Снимка: БТА

Часове след като Народното събрание прие оставката на кабинета на Пламен Орешарски президентът Росен Плевнелиев по Конституция свика консултации с парламентарно представените партии. 

В консултациите се включиха ГЕРБ, БСП и ДПС, а "Атака" не изпрати свой представител.

Политическите сили декларираха, че в рамките на 42-рото НС е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е в състояние да излъчи работещо правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата.

Президентът изрази надежда, че ще бъдат спазени конституционните процедури, така че да остане вече договорената дата за провеждане на изборите, а именно 5 октомври, както и на 6 август с указ на президента 42-рото НС да бъде разпуснато и да бъде назначено служебно правителство.

Росен Плевнелиев заяви, че е поставил пред представителите на парламентарно представените политически сили и тези в Европейския парламент три основни въпроса, които парламентът трябва да реши преди да се разпусне. Това са актуализацията на държавния бюджет и бюджета на НЗОК, упълномощаване на служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми за финансова стабилизация и гарантирането на работоспособността на Българската народна банка в месеците, в които няма да има работещ парламент.

Веднага след изявлението президентът връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като лидер на най-голямата парламентарна партия. Той от своя страна го върна веднага.

Утре мандатът ще бъде връчен на втората по големина политическа сила - "Коалиция за България", обяви държавният глава. Следващата партия, която ще получи право да състави кабинет, е ДПС. 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар