Вход | Регистрация

Киев ще преговаря с Москва

Отговорът на Кремъл ще зависи от посоката външната политика на Украйна

Киев ще преговаря с Москва
Снимка: Wikimedia Commons

Украинска делегация ще замине тази седмица за Москва за преговори с "Газпром". Съобщението направи пред медии в Киев Юрий Продан, назначен от Върховната Рада за министър на енергетиката и минната промишленост, информира радио "Гласът на Русия".

Според министъра през второто тримесечие на тази година Украйна ще внася руски газ "с отстъпката за Черноморския флот, предвидена от Харковското споразумение от 2010 година”.

От прекратяване на съвместната работа на Русия и НАТО по противодействие срещу съвременните заплахи и предизвикателствата за международната сигурност не печелели нито Русия, нито страните-членки на алианса, се казва в публикуван днес отговор на официалния представител на МВнР на Русия Александър Лукашевич на въпрос на журналисти за решението на НАТО да прекрати сътрудничеството с Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

"Решението на Съвета на НАТО на равнище министри на външните работи да бъде прекратено сътрудничеството с Русия по гражданска и военна линия създава ефект на "дежавю”. По-скоро езикът на заявлението напомняна словесни пикировки от епохата на "студената война”, подчерта Лукашевич.

"Известно е, че през 2010 г. Украйна прие закон за основната насока на своята външна политика, който осигурява нейното необвързване. Освен това припомняме, че между Русия и Украйна е подписана декларация за стратегическо партньорство, в която се споменава необвързания статус на украинската държава.

В Киев са длъжни да разберат, че дългосрочните перспективи за развитие на руско-украинското сътрудничество, в т. ч. в икономическата сфера, много ще зависят от действията, които предприема Украйна във външната си политика.", е категоричният отговор на външното министерство на Руската федерация, цитиран от ИТАР-ТАСС.

<< Sever.bg във Facebook >>

<< Sever.bg във Facebook >>







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар