Вход | Регистрация

Костинбродската афера най-после влиза в съда

Костинбродската афера най-после влиза в съда
inews.bg/Марио Евстатиев

Освен дългото забавяне, единственото обвинение, повдигнато от прокуратурата е срещу бившия главен секретар на Министерския съвет по времето на ГЕРБ - Росен Желязков.

Той е обвинен в престъпление по служба, извършено то длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

Според обвинението, в периода от 27 април до 12 май 2013 г. Желязков не изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към Министерски съвет във връзка с изпълнението на задълженията на печатница "Мултипринт" ООД в Костинброд.

От бездействието на Желязков според обвинителния акт е произтекло "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес".

През януари Софийският градски съд обаче намери това за твърде общо и непрецизно формулирано както целта на Желязков не беше изяснена, нито нанесените щети от неговото бездействие.

Затова и съдът върна делото на прокуратурата, а решението на първоинстанционния съд беше потвърдено от Софийския апелативен съд в средата на февруари.

В последния си брой в. "Сега" писа, че въпреки връщането на обвинителния акт, от държавното обвинение не са успели отговорят на въпроса - каква е била причината да се напечатат допълнително над 350 000 бюлетини. Изданието цитира новия обвинителен акт, където не се посочвало какъв е бил мотивът или ползата за самия Желязков.




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар