Вход | Регистрация

Марешки ще си даде сам имунитета

Марешки ще си даде сам имунитета

Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки ще си даде имунитета, след като изложи фактите пред създадената временна комисия по искането на главния прокурор. "Още след първото заседание на комисията, ще си подам имунитета", каза Марешки. По думите му нужни са един-два часа да изясни фактите по обвинението в побой. "Всичко се случва пред много свидетели, двама полицаи, всички твърдят, че има само един шамар, няма как да ми говорите за побой", добави Марешки.

Той посочи, че не съжалява за шамара, защото е бил вербално нападнат. По думите му, ако някой обижда майката на друг, това е най-нормалното нещо.

"Аз не съм участвал в изборите, за да имам имунитет, но ще използвам ситуацията, за да дам максимална публичност, защото няма да позволя да ме сготвят на тъмно, както се опитват", коментира Марешки. Той добави, че има максимален интерес този пасквил да свърши възможно най-бързо.

Първото заседание на временната комисия вероятно ще бъде в сряда, каза председателят й Христиан Митев от Обединени патриоти. Той посочи, че към искането на главния прокурор са приложени материали и те ще бъдат изпратени на членовете на комисията да се запознаят с тях. Комисията няма да бъде превърната в трибунал, заяви Митев и добави, че тя трябва да се произнесе не дали има извършено престъпление, а дали да бъде свален имунитетът на Марешки.

В края на април главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на Марешки заради съдебно дело за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му, и за изнудване. 

Обвинителният акт на Окръжната прокуратура във Варна е внесен в съда на 14 август 2015 г. Лидерът на "Воля" е обвинен, че на 15 октомври 2014 г. е причинил на Костадин Костадинов, общински съветник във Варна от 2011 до 2015 г., лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето. От държавното обвинение уточняват, че това е станало при изпълнение на функциите на Костадинов, регламентирани в правилника за организацията и дейността на Общинския съвет - Варна, според който е длъжен да прави проверки по сигнали на избиратели и при нужда да уведомява председателя на Общинския съвет и органите на държавната и местна власт.

Второто обвинение срещу Марешки е, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. във Варна, с цел да принуди Асен Миланов да поеме имуществено задължение – да му заплаща ежемесечно по 10 хил. лв. наем, го е заплашил с разрушаване на стопанисваното от него заведение. Деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, извършено е от две лица – Красимира Колева и Веселин Марешки, и са причинени значителни вреди в размер на 14 838.38 лв., се казва в обвинителния акт. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар