Вход | Регистрация

Орешарски и Папазов: Няма да съучастваме по никакъв начин на балотажа

Орешарски и Папазов: Няма да съучастваме по никакъв начин на балотажа

Взехме решение за участие в кандидат-президентската кампания, водени от разбирането за необходимостта от надпартиен президент, който да зададе нов тон на обществен и политически дебат в страната и да положи основата на толкова важното единение на нацията в навечерието на съдбовни предизвикателства, надвиснали над нас.

Резултатите ни са задоволителни – 6,63 %, което ни отрежда пето място от 21 кандидат-президентски двойки. Това се казва в изявление на независимите кандидати за президент и вицепрезидент Пламен Орешарски и Данаил Папазов.

Изказваме огромната си благодарност на издигналия ни инициативен комитет, на положилите подписи за регистриране на участието ни в тези избори, както и на хилядите български граждани, които гласуваха за нас. Благодарим и за подкрепата от страна на ДПС, както и за високата оценка, която тяхното ръководство даде за нашите качества в професионален и личен план. Подчертаваме още веднъж, че партийната подкрепа не влезе в противоречие с нашия независим статут, което доказва и структурата на резултатите от изборите – гласовете извън партийната подкрепа не са малка част от общия вот.

Направихме кампания с ограничени финансови ресурси,набрани изцяло от дарители. Въпреки това изпреварихме партии и коалиции, които разполагаха с несравнимо повече средства, време, структури и електорални възможности. В своите публични изявления се стремихме да бъдем точни и коректни. Изправихме се срещу лавината от лъжи и манипулации, с които управляващите се опитват да превърнат успешните ни държавнически постижения от миналото в тежест на настоящето. Запазихме уважение към истината, за разлика от тях. Ще продължим тази линия на поведение и след кампанията, водени от убеждението, че едно общество може да бъде лъгано, но не и излъгано.

Ходът на кампанията потвърди предварителните ни очаквания, че основните претенденти ще омаловажават дебатите и противопоставянето на визии, програми и ценности. Бяхме посрещнати необяснимо враждебно, сякаш искаха да ни кажат, че не сме желани в една надпревара, която е предварително подредена. Говори се за алтернатива и промяна, без да са налице кандидати, които да не са от настоящото статукво. Нещо повече, очертава се имитацията на опозиционност и политическодвуличие да продължат да доминират и на оформения балотаж. Балотаж, в който няма да съучастваме по никакъв начин, защото не виждаме разликата между двамата кандидати извън запалянковските илюзии за червеното и синьото, респективно, лявото и дясното.

Ще продължим да бъдем съпричастни на публичните дела и проблеми, поне докато страната не поеме един по-благоразумен път на развитие. Защото, както казва Карнеги, повечето от важните неща в света са били постигнати от хора, които са продължавали да пробват, дори когато е изглеждало, че няма никаква надежда.

Оставаме искрено ваши и благодарни за доверието на всички, които повярваха в нас и ни подкрепиха, заявяват още Орешарски и Папазов. /БГНЕС

Варна / България



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар