Вход | Регистрация

Освен у нас, гласуват и сънародници от 59 държави

Освен у нас, гласуват и сънародници от 59 държави
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изборите наближават. Преди дни стана ясно, че повече от половината бюлетини са напечатани.

Сега вече е ясно и колко секции откриваме в чужбина.

На 5 октомври ще се гласува в 427 избирателни секции в 59 държави. Обичайно най-голям брой секции ще бъдат разкрити в Турция - 136, в 85 населени места. Във Великобритания броят им е 40, в Испания - 4, в Германия - 19, а в САЩ - 42.

ЦИК е определила и районите за експериментално гласуване, които са пет с общо 300 секции - Кюстендил, Дупница и Сапарева баня; Пернишки; Плевенски; 17-и МИР-Пловдивски и 24-ти МИР-София.

1 551 са регистрираните наблюдатели към момента от неправителствени организации. Три са международните - ОССЕ, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея за Черноморско сътрудничество, с общо 53- ма наблюдатели, съобщава БТА.

На 20 септември изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, както и за подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място. До 22 септември е крайният срок, в който ЦИК ще назначи секционните избирателни комисии в чужбина, до 24 септември -
подвижните секции.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила бюлетината за парламентарните избори да се прегъва два пъти - по средата хоризонтално до ръба с номера и после още веднъж хоризонтално. Сгъната по други начини, няма да се счита за невалидна, уточняват от ЦИК.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар