Вход | Регистрация

П. Ставрева: "Усвояваме бавно евросредствата в земеделието"

По ПРСР договорените пари са около 1, 800 млрд. евро, което е малко над 50 % от бюджета на програмата, а реално разплатените са около 1 млрд. евро

П. Ставрева: "Усвояваме бавно евросредствата в земеделието"
Снимка: Север.бг

България е единствената от 27-те държави-членки на ЕС, която има нисък темп по усвояване на средствата по мерките от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Това показва, че имаме сериозен проблем с критериите и политиката, която би трябвало да насърчи усвояването на парите. Това отчете във Велико Търново Петя Ставрева, председател на ПП "Обединени земеделци".

За пример тя посочи, че договорените към момента средства по ПРСР са около 1, 800 млрд. евро, което е малко над 50 % от бюджета на програмата - 3, 200 млрд евро. А реално разплатените средства са около 1 млрд. евро, което около 30 % от бюджета на програмата. А от 400 млн. евро по агроекология, усвоени са само 2 %.

"Ако искаме утре да имаме държава, в която регионите да могат да имат своето бъдеще и хората да остават по родните места е време правителство да излезе с ясна позиция, в каква посока и как ще се бори с тежките демографски тенденции", заяви още председателят на ПП "Обединени земеделци".

По думите й населението се топи значително, а у нас има 500 села, в които живеят до 20 жители и около 200 с под пет жители. Затова земеделците предлагат да се създадат регионални програми, които да включват мерки и създаването на поминък и освен финансиране от ЕС да има и национален бюджет.

"Примерно във Франция през 80-те години има проблем в селските райони, инвестицията е в инфраструктурата и създаване на преработвателни предприятия, за да се противодейства на процеса на обезлюдяване. Днес тези места са атрактивни", посочи още Ставрева.

И допълни, че партията й е за това да има национална стратегия, да има дългосрочна визия, да не се работи на парче. Да има България на регионите, да се инвестира и да се подкрепят инициативи да помогнат на жителите.

"Ние очакваме по-равномерно разпределение на субсидиите и по-справедлива Обща селскостопанска политика и субсидиите за българските фермери да се изравнят през 2014 година, а не по нататък. Не да имаме намаляване, а преструктуриране на разходите. Повече мерки и възможности за дребните производители, тези в по-необлагодетелстваните райони, за младите фермери. Неефективните мерки да се заменят с нови. Да се отделят повече средства за биопроизводителите", заключи Петя Ставрева.

 

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар