Вход | Регистрация

ПП-ДБ представиха проект за промени в Конституцията

ПП-ДБ представиха проект за промени в Конституцията
стоп кадър/БНТ

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" представиха проекта си за промени в Конституцията, предаде БНР.

Председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд да не се назначават с президентски указ и мандатите им да се намалят от 7 на 5 години. Това е една от множеството промени в Конституцията, представена от членове на ПП-ДБ в присъствието на премиера Николай Денков.

Сред останалите предлагани промени са разделяне на Висшия съдебен съвет на две, преформатиране на института на служебното правителство, ограничаване властта на главния прокурор, индивидуална конституционна жалба, ограничаване на мандатите на кметовете на общини и въвеждане на 24 май като национален празник.

Ключова реформа е разделянето на ВСС, чийто мандат също ще бъде намалена с 1 година от 5 на 4 години.

Две години по-къс ще бъде мандатът на 2 върховни съдии, анонсира правосъдният министър Атанас Славов.

"Предлагаме председателите на Върховния Касационен съд и Върховния Административен съд, които досега се избират по една сложна процедура, включваща Висшия съдебен съвет, но накрая с указ от президента, което ги поставя някак си над всички останали съдии и председатели в съдебната власт в държавата, на практика да бъдат с изравнен статут с всички останали. Те да се избират и освобождават от Висшия съдебен съвет, тоест президентът да няма право да издава указ за тяхното назначаване или освобождаване".

Атанас Славов допълни, че с този акт не се цели ограничаване на функциите на президента, а приравняване на 2 върховни съдии към всички останали.

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира намаляването на правомощията на главния прокурор:

"Огромната власт, която беше концентрирана в главния прокурор до този момент, даваше предпоставка от една страна да има потенциални чадъри над някои, от друга страна съдебната система да се използва като бухалка. С тези промени това трябва да спре".

Друг акцент във промените в конституцията, предлаган ПП-ДБ е ограничаването на мандатите на кметовете до два. Атанас Атанасов обясни логиката на тази промяна:

"Идеята за ограничаване на кметските мандати на кметовете на общини също е една много важна крачка, за да може мажоритарните избори на кметове на общини да бъдат приведени в съответствие по начина, по който се избира и президентът на републиката, а именно той има право само на втори мандат. Предлагаме по същия начин да бъде регламентирана дейността, тоест изборите и на мажоритарните избраници на местни избори"

Друг ключов акцент от предлаганите промени в конституцията е 24 май да бъде национален празник, включен в основния закон заедно с текстовете за националните символи, каквито са флагът и химнът. Премиерът Николай Денков акцентира именно върху тази част от промените в своето изказване:

"Това, което сме се опитали да намерим, е празник, който обединява, за да намерим още една причина, както с българския флаг, българския химн, да се чувстваме част от една общност".

В коментар от представители на инициативата "Правосъдие за всеки знаете", които са в основата на промените, се казва, че същността на исканите от тях промени съвпада с техните предложения, но все пак има детайли, които са по-различни.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар