Вход | Регистрация

Политологът проф. Галунов: "Очаквам компроматни войни"

Политологът проф. Галунов: "Очаквам компроматни войни"
Снимка: Север.бг
Проф. Тодор Галунов е политолог. Преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Книгите му „Втората национална катастрофа. Процесът. Виновниците” и „Четвъртият държавен съд” печелят първите награди на конкурсите за млади учени на СУБ през 1999 и 2000 г. Книгата му „Избирателните системи в България 1919-1939” е сред отличените в същия конкурс през 2002 г.

Днес започва предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври. 18 партии, 7 коалиции и 5 независими кандидати ще се състезават за доверието на избирателите по време на кампанията.

Какво ни очаква, как ще се сформира бъдещият парламент, колко партии ще влязат в него и очакват ли се компроматни войни, питаме политологът проф. Тодор Галунов?

Проф. Галунов, днес официално стартира предизборната кампания. Каква ще бъде според избирателната активност, ще отидат ли хората до урните, ще има ли активност, какви са електоралните нагласи?

Парламентарните избори са в посока на по-високата активност. Аз се надявам, че ще мине 50%, което е традиция за такъв вот. Мисля, че българският гражданин ще има поредната възможност да се произнесе за управлението. По време на повишена демокрация той бива тикан постоянно или поне питан кой иска да го управлява. Не бива да се оплакване. За тази година това е реално втори избори, след европейските. Добре е гражданите да намерят своите кандидати в листите. Още повече, че преференциалния вот дава възможност да се гласува поне малко мажоритарно.

Макар да са строго партийни листите. Преференцията е един шанс на демокрацията. Той трябва да се използва. И в известна степен обезсмисли битката за челните места в листите. И дава шанс на хората да се произнесат поне малко за хората, който иска да го представляват.

Какви са прогнозите Ви за бъдещия Парламент? Колко партии ще влязат в него? Излязоха толкова много социологически проучвания в последните дни.

От доста време не е имало толкова рискована възможност за прогноза. В момента всички проучвания сочат ясно, че са ясни трите партии - ГЕРБ, БСП сега във формат "Лява България" и ДПС. Тези три формации имат опит в най-вероятно около 3/4 от депутатските места. Това показва, че схемата като партии и политически личности ще се запази. Някаква радикална промяна няма да има. По-интересното ще е кой ще прескочи 4% бариера, кой ще е четвърти, пети, ще има ли и шести.

Всички прогнози показват, че може би с най-големи шансове ще са България без цензура и Реформаторския блок. Може да приемем, че тези две формации ще са сигурни в следващия парламент. АБВ и "Патриотичен фронт" също се намира на ръба на бариерата. Шансовете на една "Атака" сякаш намаляват. Колегите, които прогнозират от 4 и 7 партии имат своите основания. Очаквам пет политически партии в следващия Парламент, което ще е нормално за политическия живот.

Няма да има май мнозинство, както му се иска на лидера на ГЕРБ? Казват, че след година и половина отново ще има избори?

Има такива прогнози. При всяко положение Парламентът ще бъде силно фрагментиран, на малки формации. И както и да се върти конфигурацията, той ще е коалиционен кабинет. Ако приемем, че ГЕРБ търси политически партньор, с който да управлява, примерно с Реформаторския блок, всички сметки показват, че може би няма да има 121 мандата. По тази причина ще премине на политическо малцинство и ще стърси още една опорна точка, трети партньор.

Това прави едно управление по-трудно и обикновено в такъв формат малките партии притискат големите. Коалиционният формат е неизбежен. Има два варианта или този, или да се премине към нови парламентарни избори, но като познавам нагласите на политическия елит ще има опити да се управлява някак си държавата. По една стара традиция от две десетилетия те не искат да правят избори през зимата.

Очаквате ли партийни интриги, компроматни войни?

През последните 25 години ясно се показа, че печелившата кампания е негативната кампания. Очаквам компромати, нетолерантно отношение между отделните политически субекти. Главната идея на партиите е те да получат гласове по начин, по който да притиснат опонента си, образно казано до стената. Смятам, че ще има негативизъм. И който успее в черния пиар ще има добри резултати на тези избори. Това го казвам със съжаление, но на практика толерантността не е на почит.

Добри думи за опонента няма да чуете. Страхуват се, че ако говорят добре ще има контрареплика. Затова очаквам силна антикампания. Междудруготоу тя вече започна. Няма шумен скандал, но като цяло говорят и едните, и другите говорят негативно за предишното управление. А те бяха толкова близко, помним добре и двете управления - на ГЕРБ и коалицията БСП - ДПС. И двете имат своите слабости.

Няма сякаш сериозна политическа алтернатива и сме обречени години наред да се въртим между познатите партии и лица в управлението.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар