Вход | Регистрация

Путин отговаря в директен ефир - обновена

2,5 млн. въпроси са постъпили към руския държавник

Путин отговаря в директен ефир - обновена
ntv.ru

По-малко от 4 часа продължи днес традиционната дискусия на руския президент Владимир Путин в пряк телевизионен ефир с неговите сънародници. По информация на ИТАР-ТАСС екипът на предаването е получил над 2,5 милиона въпроса, задавани по телефона, чрез sms-и и видеообръщения. Самият Путин подбира най-интересните и най-актуални теми.

В 12:00 ч. руско време бе включена директна линия за въпроси на граждани към президента на Руската Федерация, който отговори в директен ефир. Главата на руската държава отговаря в ежегодния "Директен ефир" за 12-ти път.

Миналата година Путин е отговарял на питанията на руснаците в продължение на рекордните 4 часа 48 мин.

Въпросите са свързани основно със ситуацията в Украйна и произтичащите от това действия на Русия, свързани с Крим и източните области на Украйна.

"Украйна е многострадална земя и затова проблемът там трябва да бъде решен само по дипломатичен път", заяви Путин, като изрази надежда, че няма да му се наложи да вкара войска. В същото време Русия не се отказва от връзки с Киев и има връзка с всички политически сили в Украйна, независимо от това, че "ние знаем що за хора са това". Москва е готова да се договори дори с Тимошенко, която призова за разстрел на руснаци.

"Русия винаги е била до Украйна и винаги ще бъде. Помощта за Украйна вече е стотици милиарди долари", подчерта президентът на федерацията и допълни, че ако руснаците и украинците се обичат и уважават, трябва да намерят и начин да се разбират помежду си.

Той заяви, че руското правителство никога не е планирало каквито и да е анексии, относно Крим и не е присъединила Крим със сила, не е планирала военни действия. Решението го взели самите хора, а Русия откликна на призива.

За пръв път Путин призна, че руска армия е присъствала в Крим по време на референдума за присъединяването на полуострова към състава на Русия.

"Зад гърба на самоотбраната в Крим решително и професионално действаха руските военни, за да дадат възможност референдумът на 16 март да се проведе и да не се допусне употребата на оръжие срещу цивилното население", категоричен бе руският държавен глава.

Путин изрази надежда украинците да разберат, че "Русия не можеше да постъпи по друг начин в Крим".

Относно отношенията на Русия с ЕС и САЩ, президентът обясни, че е сложно "да се преговаря с европейските лидери, които даже вкъщи говорят шепнешком, защото се боят, че САЩ ги подслушват."

На директен въпрос на Едуард Сноудън, относно масово следене и подслушване от спец частите, както е в САЩ,  Путин отговори, че такова масово наблюдение на хората, както в САЩ, в Русия е невъзможно, защото спецслужбите са под строг контрол.

Президентът призова Молдова и Украйна незабавно да премахнат блокадата на Приднестровието, където има много руски граждани. Според него това е един от най-сложните проблеми, пред които са изправени след разпадането на СССР.

"Тези хора имат собствени представи как да изграждат бъдещето си и съдбата си. И само ще е проява на демокрация да им позволим да постъпят така, както искат", каза руският лидер.

Той не подмина и темата за доставка на газ в Украйна. Уведоми, че Русия е готова да чака още месец да й бъде платен газовия дълг и моли Запада да се включи в процеса на уреждането му. Путин подчерта, че досега Украйна е плащала, макар и с прекъсвания, за руския газ по формулата за цената, утвърдена още при бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

Предупреди отново обаче, че ако проблемът с дълга не се реши, след месец Русия ще премине към авансово плащане на газовите доставки за Украйна.

Владимир Путин отговори и на въпроси, свързани със: социалното положение на съгражданите си в Крим и с финансовото им положение – заплати, пенсии; със световното първенство по футбол, с международните отношения с ЕС, с отбраната, дори и с Аляска. А на въпрос на 4-годишно момиченце дали Обама ще го спаси, ако потъва, руският глава отговори, че е уверен, че американският президент е порядъчен човек.

Финалните думи на президента бяха свързани с ценностите, на които руският народ се е опирал стотици години, които никога не са го подвеждали и които още му служат.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар