Вход | Регистрация

РИК Добрич разгледа осем сигнала за купуване на гласове, контролиран вот и други нарушения

РИК Добрич разгледа осем сигнала за купуване на гласове, контролиран вот и други нарушения

Осем жалби и сигнали разгледа Районна избирателна комисия – Добрич в изборния ден. По тях има взети решения. Две са препратени по компетентност към ОД на МВР за извършване на проверка. Те са подадени от наблюдател от Сдружение "Български съюз Добруджа". Единият сигнал е за черен автомобил БМВ, от който трима души са купували гласове в ромския квартал в полза на определена партия. Другият е за водене на групи избиратели – изселници в Турция, да гласуват в секции в ОУ "Панайот Волов". Органите на реда извършват проверка, взети са показания от подателя.
 
Сигнал за купуване на гласове в няколко села – Бенковски, Телериг, Абрит, Балик и Поп Груево и за агитация в Зърнево е проверен от Районна прокуратура Тервел. Данните в него, уличаващи кметове и кандидат-депутат, не са доказани. Извършена е прокурорска проверка, разпитани са обвинените и свидетели.
 
Подадени са жалби в РИК и срещу кметовете на селата Оброчище и Приморци. Те са обвинени в агитация пред секциите в населените места. Извършена е проверка от РИК, но не са установени нарушения. И двамата са декларирали, че не са извършили действията, в които са обвинени и свидетели са потвърдили думите им.
 
Има още сигнали срещу застъпник, който е погледнал в тъмната стаичка, докато там имало избирател; както и за председател на СИК, събрал предварително подписи на членовете на Комисията върху протокол. И в двата случая от РИК са издали указания за отстраняване на нарушенията и за спазване на изборното законодателство.

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар