Вход | Регистрация

Реакции след спирането на "Южен поток"

Кой кого принуди да се стопира проектът?

Реакции след спирането на "Южен поток"
Снимка: Булфото

По "Южен поток” се направиха маса щуротии с определянето на изпълнителите и ЕК за това е права да реагира с определянето на цената”, подчерта Румен Петков от АБВ в ефира на Нова ТВ по повод спирането на проекта.

По думите му, унизителното в срещата на Пламен Орешарски с американските сенатори е, че след нея премиерът е заявил  че стопира "Южен поток" три дни след обявената декларация на американското посолство. Освен България зад "Южен поток” стоят Италия, Австрия, Унгария и спирането на този проект засяга интересите и на тези държави, заяви Петков. Той посочи, че решението за проекта е унизително и за Социалистическата партия, както и за цялата страна.

"Когато зад гърба на обществото се провеждат срещи, от които може да пострада българският национален интерес – това е унизително”, подчерта той.

Пламен Орешарски пак се прави на "не чул, не видял, не разбрал” за "Южен поток”, коментира депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова по Нова ТВ. Павлова обясни, че не е възможно зад гърба на премиера Пламен Орешарски да се подпише договор за "Южен поток”.

"Всички са наясно, какво правят по темата за "Южен поток”. Никой не може да ме убеди, че Орешарски не е знаел, че някой е подписал "Южен поток”. Това е несериозно и мисля, че е грозно. Излъгаха Европа, излъгаха и руснаците. Как изведнъж реши да спре след среща с американски сенатори – за мен това не е нормална реакция. Той трябваше да го спре това, когато европейските ни партньори дадоха много ясна индикация, че България ще получи наказателна процедура и санкции”, каза тя.

Ивайло Калфин от АБВ определи спирането на проекта "Южен поток” като импровизирано решение, взето след срещата с американските сенатори . Калфин обясни, че "Южен поток” е полезен както за Европа, така и за България. Според Калфин той трябва да бъде направен по европейските правила и трудно може да бъде заменен с внос от газ от САЩ, проучване на шистов газ или друго.

По данни на министерството на енергетиката на Русия, ведомството не е получавало никакви уведомления, пише и Агенция "Фокус".

Решението за прекратяване на работата по "Южен поток” е чисто политическо и в него няма никакъв здрав смисъл и икономическа логика, заяви първият заместник-председател на комисията по природните ресурси към руската Държавна дума Валерий Язев, предаде и ИТАР-ТАСС. "Европейската комисия е нелогична в своето поведение, колкото повече разклонения има газопровода, толкова по-голяма е енергийната сигурност на Европа. Да се противопоставя някой на такъв международен, подчертавам , не руски проект, като "Южен поток” е съвършено абсурдно”, заяви Язев.

Припомняме, че на 2 юни Европейската комисия се обяви за спиране на реализацията на проекта "Южен поток" в страните от ЕС в това число България, по подозрение, че българската страна е нарушила европейските правила за провеждане на търгове за строителство на инфраструктурни обекти и е предоставила привилегировани възможности на руски и български компании.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар