Вход | Регистрация

Референдум + престрелки = Източна Украйна

САЩ обявиха, че няма да признаят за законни референдумите за самоопределение

Референдум + престрелки = Източна Украйна
Снимка: Thinkstock/Guliver

В Донецка и Луганска област в Източна Украйна се провежда референдум за самоопределение.

Повече от 7 милиона източни украинци са призовани да изразят волята си за бъдещето на двата региона.

Организирани са общо 1527 секции. 

В Донецка област жителите трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли акта за самостоятелност на Донецката народна република?", а в Луганска област формулировката гласи: "Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Луганската народна република?", пише БТА.

САЩ пък обявиха, че няма да признаят за законни референдумите за самоопределение. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки обяви, че това води до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на Украйна. Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна. 

И докато едните правят референдум, други -  източния украински град Славянскнощта осъмна с многобройни и силни детонации.

Според местни жители в началото на вечерта е имало престрелки в Андреевка, на "фронтовата линия" на входа към Славянск, който е обкръжен от украинските сили в рамките на мащабна антитерористична операция срещу бунтовниците, започнала на 2 май. След известно затишие престрелките в Андреевка са били подновени тази сутрин.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар