Вход | Регистрация

Руският външен министър е на посещение у нас

Сергей Лавров: "Разглеждаме България като важен партньор, диалога с който изграждаме по прагматичен и конструктивен начин"

Руският външен министър е на посещение у нас
www.e-news.su

За нас руско-българските отношения са ценни сами по себе си – убедени сме, че те не трябва да стават заложници на външните фактори, да зависят от колебанията на политическата конюнктура. Това заяви за Агенция "Фокус" министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров, който е на посещение у нас.

"Разглеждаме България като важен партньор, диалога с който изграждаме по прагматичен и конструктивен начин. Особено важно е членството на България в Европейския съюз да не влияе негативно върху двустранното ни сътрудничество, включително върху реализирането на взаимноизгодните съвместни проекти, в това число в областта на енергетиката. Зад всички перипетии на историята на руско-българските отношения е важно да се вижда главното – дълбоката взаимна симпатия между двата братски народа”, посочи още Лавров.

Като примери за общността на корените и богатото духовно и културно наследство министър Лавров припомня част от имената на светците, просветителите, книжовниците, държавниците и пълководците, които и днес се почитат и уважават и от българи и от руснаци – Светите братя Кирил и Методий, митрополит Московски Киприан и митрополит Търновски Климент, генерал М.Д. Скобелев и граф Н.П.Игнатиев.

Предстои руският министър да се срещне с колегата си Кристиан Вигенин. Предвидена е и среща с президента Росен Плевнелиев и с премиера Орешарски. Очаква се обсъждането на газопровода "Южен поток" и въпросите по изграждането на българския участък от него. Запланувано е подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар