Вход | Регистрация

Според Вивиан Рединг най-важното е да се чува гласът на народа

Според Вивиан Рединг най-важното е да се чува гласът на народа
Снимка: Bulphoto

В отговор на участник в гражданския диалог, който заяви, че нямаме проблем с Европа, а със собственото си правителство заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг коментира, че българите сме отговорни за него. Тя призова политическите партии да създадат такава система, че гласът на хората да се чува, преди да се вземат важни решения.

Еврокомисар Рединг коментира, че е чула от хората на улицата две неща, с които е абсолютно съгласна: "Първо ми казаха: "Искаме нашият глас да се чува. И това навсякъде в Европа се чува. Искаме да се чува гласът на хората, а не да ни оставят в страни от събитията". Трябва да ви кажа, че в Европейския съюз, преди да се гласува закон, има публична консултация. Питаме хората какво смятат по този закон, по този регламент, искат ли да го приемаме, да не го ли приемаме ли, и в резултат на тяхното мнение ние променяме закона. Но в крайна сметка законът трябва да бъде гласуван от Европейския парламент. Така функционират институциите. Ако вие смятате, че вашият глас не се чува достатъчно във вашата държава, призовавам политическите ви партии да създадат такава система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе политическо решение. И това нещо трябва да се организира в самата България. Но всяка държава има нужда от силни институции и демокрацията има нужда от силни институции. Защо се боря за реформи с министрите и сегашния министър, и предишните министри, за силна съдебна система? Защото силната демокрация има нужда от стабилно, силно правосъдие. Защо се борим с корупцията и казваме, че не можем да изградим демокрация? Не можем, защото корупцията изяжда отвътре демокрацията. И това понякога звучи като лозунг. Олигархията и демокрацията са смъртни врагове - или има олигархия, или демокрация. Двете в едно ги няма."

Според Рединг не става дума за размера на страната, а за това какви политици изпращаме в Брюксел и дали те са посветени на делото. Тя подчерта, че нашият избор за комисар Кристалина Георгиева е великолепен: "Направили сте добре като сте я пратили. Гласувате за своите парламентаристи, които представляват различни политически групи и които по дефиниция решават бъдещето и политиката на Европа от ваше име."

Една от причините, поради които не е премахнат мониторингът по темата правосъдие и вътрешен ред за България, е, за да може да се притиснат институциите да бъдат максимално прозрачни за хората.

Някои от въпросите към Рединг бяха как ще бъде променена системата, така че хората да имат пряк достъп до сезиране на съдилищата и най-вече на върховните съдилища в България, как ще се окаже въздействие за по-добра и обективна медийна среда в страната. Имаше и въпроси, свързани със съдбата на Гергана Червенкова, която е заплашена от екстрадиране в САЩ, и възможността на ЕК да се намеси в този казус.

На последния въпрос от анкетите, които се правеха на място, а именно "Смятате ли, че политиците трябва да общуват с гражданите?" – 80% отговориха с "Да".


<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар