Вход | Регистрация

Темата Сирия продължава...

Темата Сирия продължава...
Снимка: Thinkstock/Guliver

Различията в мненията за решаване на конфликта в Сирия са се затвърдили по време на вечерята на лидерите от Г-20 в Санкт-Петербург, съобщава БНР.

Това означава, че поддръжниците и противниците на военни действия са се разделили приблизително по равно. Британският премиер Дейвид Камерън заявява в интервю за БиБиСи, че Великобритания има нови доказателства за използването на химически оръжия от режима в Сирия. Британски източник уточни, че става дума за газ зарин. 

От своя страна ООН призова за допълнителна финансова помощ за сирийските бежанци. Около 2 милиона сирийци са избягали от страната си, а други 4 милиона и 250 хиляди души са напуснали домовете си и са вътрешно разселени. Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос настоя международните донори да бъдат възможно най-щедри.

Председателят на сирийския парламент пък е призовал американския Конгрес да гласува против военни действия срещу Сирия, предаде сирийската държавна агенция САНА. "Призовавам ви да не предприемате неразумни мерки, защото имате властта да отклоните Съединените щати от пътя на войната към този на дипломацията", обяснил Джихад ал-Лахам.

Доказателства сочат, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химически оръжия при атаката край Дамаск миналия месец, заключиха и  министрите на отбраната от Европейския съюз. Въпреки че министрите са осъдили използването на химически оръжия и смятат, че виновните трябва да бъдат подведени под отговорност, имало разнообразни мнения за това какво трябва да се направи в отговор, обяснил още Олекас. 

Европейски представител, пожелал анонимност, посочил за Франс прес, че Франция и Дания били сред най-категоричните поддръжници на военни действия срещу режима на Асад, а Италия и Испания оставали по-скептични.

Русия изпраща голям десантен кораб към сирийското крайбрежие, съобщи Интерфакс, като се позова на източник от руските военноморски сили, съобщава още БНР. Корабът "Николай Филченков" ще влезе в пристанището в Новоросийск, където ще вземе на борда специален товар и след това ще се отправи към определения район за военна служба в източното Средиземноморие, посочил източникът. Той не уточнил какъв точно ще бъде товарът. 

Русия е ключов международен съюзник на режима в Дамаск и твърди, че изпращането на нейни военни кораби в Средиземно море е гаранция за сигурността, припомня Ройтерс.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар