Вход | Регистрация

Язовирите ще „глътнат“ 140 млн. лева

Приоритети на Министерството на регионалното развитие ще бъдат градското развитие и изграждането на нови републикански пътища

Язовирите ще „глътнат“ 140 млн. лева
МРР

ВиК сектора ще бъде един от приоритетите на Министерството на регионалното развитие, съобщи Министър Десислава Терзиева. По думите й е предвидено тази година да се сключат договори за над 140 млн. лева. От тях 43 млн. лева са за изграждането на ключови язовири и ремонт на водопроводи.

През следващата година ще започне строителството на язовир "Пловдивци" и изграждането на язовир "Луда Яна", който трябва да бъде готов за 30 месеца. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя присъства на представяне на хидравличен модел на преливното съоръжение на язовира.

Средствата за изграждането му са осигурени. Стойността на строително-монтажните работи за язовира и пречиствателната станция за питейни води към него е 52 млн. лв. Общо 23 млн. лв. са предвидени през тази година в бюджета на Министерството на регионалното развитие (МРР) за строителството на язовирите "Луда Яна" и "Пловдивци" и рехабилитацията на "Студена", каза министър Терзиева.

Планира се да започне и проектирането на язовир "Нейковци", край Трявна.

1192181

Те са част от българското съфинансиране на заема от Световна банка. С него се финансира Проект "Развитие на общинската инфраструктура", по който се изпълнява завършването на хидротехническите съоръжения. Предприети са мерки за удължаване на срока на заема до 2017 г., за да се гарантира изпълнението на проекта, съобщи регионалният министър.

Строителството на "Луда Яна" е започнало през 1986 г., прекъсвано е няколко пъти и през 2000 г. е спряло поради липса на финансиране. Идейният проект за съоръжението е готов, а в момента се разработва техническият. Той предвижда изграждането и на пречиствателна станция за питейни води.

Те ще обслужват жителите на Панагюрище и останалите населени места в региона.

Със завършването на "Луда Яна" ще бъде качествено и надеждно водоснабдяване за населението на общината, каза министър Терзиева.

Регионалният министър заяви, че изпълнението на такива проекти трябва да продължи, ако искаме да има водоснабдяване в страната.

Междувременно кметът на Ловеч Минчо Казанджиев поиска прекратяване на концесиите на 4 язовира.

Градското развитие ще бъде един от приоритетите през новия планов период. 67% от евросредствата ще бъдат изразходвани за градовете. Предвидено е за енергийна ефективност да се похарчат 20% от парите, а останалите ще бъдат похарчени за социална, здравна и културно-историческа инфраструктура в общините. 

Целта на министъра е инвестициите в регионите да се правят интегрирано, а не "на парче", за да има ефект, проектите да са устойчиви и да създават растеж и работни места, пише Econ.

1192182

До изготвянето на нов Общ устройствен план на община Царево няма да се допуска строителство в природен парк "Странджа”, съобщи още министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Планът е трябвало да бъде преразгледан не само заради липсващата екологична оценка, но и заради законодателните и социално-икономически промени, които са настъпили през последните години, по време на съдебните битки за устройствения план, се посочва в съобщение на Министерство на регионалното развитие, подчерта тя.

До края на тази година трябва да бъде довършена магистрала "Марица”, ЛОТ 4 на "Струма”, обходният път на Враца и първата отсечка от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Ще бъдат изградени и над 90 км републикански пътища.

Засилването на ремонтите на пътищата втори и трети клас, които имат важно социално-икономическо значение за регионите, в които се намират, също са сред приоритетите на правителството, коментира Терзиева.

1192175

За ремонт на малките пътища са необходими по 70-150 млн. лв. годишно. Само по линия на публичната инвестиционна програма са отпуснати 50 млн. лева за финансиране на 22 проекта.

Пътищата от втори и трети клас ще се ремонтират и със спестените пари от зимното поддържане на пътищата, увери регионалният министър. До момента са икономисани близо 8 млн. лева заради хубавото време, а в края на сезона ще е ясна и точната сума.

Отделно за ремонти на пътища са предвидени и 200 млн. лева по програмата "Транзитни пътища V”, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка.

"Досега главно се наблягаше на големите инфраструктурни проекти, които не ги слагаме във фризера, напротив, продължаваме ги, но трябва да се обърне внимание на малките пътища. Пътните връзки са важни за развитието, растежа и създаването на работни места”, коментира министър Терзиева.

"По отношение на пътното строителство вече свърши ерата на най-ниската цена", заяви министър Терзиева. Тя обясни, че за тази цел с АПИ се разработват  нови процедури и най-ниската цена не е водещ фактор.

Sever.bg във Facebook >>



Източник: вестник Стандарт
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар