Вход | Регистрация

Помилвай пуйка, бъди благодарен

Определя се като религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към щедростта на Бог за плодородната жътва и реколтата, които са придобили през годината

Помилвай пуйка, бъди благодарен
Снимка: sxc.hu

САЩ и Канада празнуват Деня на благодарността днес.

Определя се като религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към щедростта на Бог за плодородната жътва и реколтата, които са придобили през годината. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празникТрадиционно на този ден се приготвя печена пуйка.

Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английски заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник. В Америка той се празнува в 4-я четвъртък на ноември, а в Канада - във 2-я понеделник на октомври.

Его и няколко любопитни факта за Деня на благодарността:

Традиция за помилване на пуйката. Имало е дебат, дали е възможно президентът да помилва пуйката. През 1947 г., президентът Хари Труман се смилил над един щастливец. Други историци твърдят, че президентът Абрахам Линкълн, през 1860 г., помилва пуйката, която е била домашен любимец на сина му.

През 1863 г, Президентът Абрахам Линкълн, обявява Деня на благодарността, за национален празник. Специално за празника, Мери Хейл, написва детската рима "Мери имаше малко агънце".

Първата "телевизионна вечеря" е по случай Деня на благодарността, която дава началото на първите доставки на храна. Този ден е причина да се появят пакетираните ястия. Тогава компания пакетира 260 тона пуйки, в 5000 тарелки, които да бъдат доставени. Тази идея идва от самолетните компании, които сервират пакетирана храна.

Първият Ден на благодарността се е провел през есента на 1621г. и е честван с три дневни индиански пиршества- танци, игри, ядене.

Повече от 46 милиона пуйки се изяждат в Америка, което е равностойно на населението на Испания. Теглото на пуйките, отглеждани в Америка за една година е 7 билиона тона, което се равнява на тежестта на 10 сгради, тип "Емпаер Стейт Билдингс".

Около 10% от американците ядат пълнена пуйка. Картината изглежда така: пълнена пуйка с пуешко и пилешко месо, като руски матрьошки.

1442656

<<Sever.bg във Facebook>>



Стандарт
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар