Вход | Регистрация

Бургас 19°C

Почти всеки пети българин е давал подкуп

Около 1.9 млн. граждани на възраст над 18 години признават, че са давали пари, подарък или и двете

Почти всеки пети българин е давал подкуп
Снимка: Thinkstock/Guliver

За последните 15 години, най-корумпирани сме били през 2014 г., сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/.

Тази година е било регистрирано най-високото равнище на административна корупция и корупционния натиск от страна на администрацията. Мониторингът на участие на гражданите в корупционни сделки достига рекордните 29.3% от пълнолетното население на страната. Това равнище е дори по-високо от равнището, наблюдавано през 1999 г. и означава, че около 1.9 млн. граждани на възраст над 18 години признават, че са давали пари, подарък или и двете.

Еволюцията на равнището на административна корупция след 1999 г. е противоречиво. Периодът на относително бърз спад (2000-2004) е последван от период на неустойчивост и слабо повишаване на корупцията. В периода 2009-2012 г., в резултат от засилена административна и наказателна репресия, административната корупция достига най-ниските наблюдавани равнища. След 2012 г. е налице повишаване, като достигнатата през 2014 г. стойност е най-висока за целия 15-годишен период на наблюдение.

Достигнатото равнище на корупция значително надхвърля средните стойности, наблюдавани в Европейския съюз и поставя България в групата на страните с много сериозен корупционен проблем.

Равнището на административна корупция в България се променя в пряка зависимост от политическия цикъл.  Всяко следващо правителство използва антикорупционна риторика и/или натиск в началото на мандата си, които в период от 1-2 години отстъпват на "старите", утвърдени форми на корупционно поведение, сочи още докладът на ЦИД.

Основен инициатор на корупционните сделки, в които гражданите признават, че са участвали през последната година, е администрацията.

В по-голямата част от случаите на корупционни взаимодействия гражданите дават "нещо”, ако то е поискано (Фигура 2). Тази доминираща през годините тенденция бавно се променя: след 2008 г. устойчиво расте относителният дял на хората, които сами предлагат облаги на служителите в публичния сектор. Причини за това са по-строгият на моменти контрол върху действията на администрацията и засилващият се интерес да се постигат конкурентни и други предимства на основата на корупционни сделки.

1374876

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар