Вход | Регистрация

"Да научим повече" за дяконския пояс /орар/ на Васил Левски

РИМ-В.Търново ще направи технологична експертиза за автентичността на ценната вещ

Изследване на автентичността на дяконския пояс на Васил Левски ще направи РИМ-Велико Търново, където се съхранява ценната вещ вече 31 години.

Дяконският пояс /орар/ ще бъде подложен на технологична експертиза заради създалите се съмнения около автентичността на одеждите на Апостола, изложени в църква "Света София" в столицата.

Тя ще бъде извършена под ръководството на един от най-добрите специалисти по стари тъкани у нас д-р Иван Чокоев в музейната Лаборатория за консервация и реставрация. Обект на изследване са материалите, от които е изработен орарът, техният произход, времето и технологиите за производството им, съобщават от РИМ-В.Търново.

На подробно изследване в местната лаборатория вече са подложени двата печата на Българския революционен централен комитет (БРЦК), които са изработени по поръчка на Левски. Автентичността им е доказана, съобщи директорът на музея Иван Църов.

Печатите са дарени на музея през 2000 г. от Петър Аладжов, великотърновец емигрант в Мюнхен. Той ги откупил преди десетилетия от сина на Васил Радославов, бил два пъти министър-председател на България - след абдикацията на княз Александър I и по врме на Първата световна война.

1637608

Любопитна е историята на орара на Апостола, която ни разказват специалистите от РИМ-В.Търново:

Дяконският орар на Васил Левски се съхранява от 31 години в Регионален исторически музей-Велико Търново. Църковният пояс, за който историческата наука е приела, че е притежаван от Апостола на свободата, е изложен в специална витрина в музей "Възраждане и Учредително събрание" заедно с други лични вещи на Дякона и два печата на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Орарът е получен като дарение през 1985 година от Димитър и Веска Топлийски от София. Дълго пазената от семейството реликва била дадена на бащата на Димитър - Атанас Топлийски, от Ботевия четник Димитър Тодоров-Димитрото. През  1928 г. в София Тодоров оставил на Топлийски екземпляр от току-що излязлата си книга "Спомени на Димитър Тодоров-Димитрото, четник на Христо-Ботйовата чета”. Изпаднал в нужда, поборникът поискал пари и оставил като залог "най-скъпото си, което притежава – дяконския орар на Васил Левски”. Уговорката била, като възстанови взетата сума, Димитрото да си прибере реликвата, но той така и не се върнал за нея.

Историците не са наясно как орарът е попаднал в Димитрото, но са приели безапелационно, че той е ползван от Васил Левски между 1858 и 1861 г.

Дяконският пояс е дълъг 4,30 м и е широк 10,5 см. Изтъкан е в жълт цвят и е украсен с растителни орнаменти - букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни.

1637609

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар