Вход | Регистрация

"Елате заедно да посрещнем пролетта и... египетските лешояди"

"Елате заедно да посрещнем пролетта и... египетските лешояди"
БДЗП

В Русе ще отбележат настъпването на пролетта с инициативата под мотото "Елате заедно да посрещнем пролетта и... египетските лешояди".

Началото на пролетта е свързано с едно от най-вълнуващите и загадъчни явления в света на птиците – тяхната миграция. Всяка година те изминават хиляди километри, за да достигнат до места с по-топъл климат. И отново в краят на зимата те поемат същия този път, за да се върнат при нас.

Миграцията прави възможно оцеляването на птиците, но същевременно тя е и изключително рискова за тях. По време на дългия полет, както и на местата за зимуване част от тях намират смъртта си.

Как изглеждат тези места? Кои са първите видове, които се завръщат? Защо с тях свързваме идването на пролетта?

Предстоящата инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съвместно Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе (РИОСВ-Русе) е посветена на отговорите на тези въпроси.

Програмата ще се проведе на 14 март в Информационния център на РИОСВ-Русе, бул. "Придунавски" № 20.

От 11:45 часа ще се проведе презентация на ст.н.с. Стоян Николов от БДЗП за усилията при опазването на египетския лешояд, който е символ на пролетта в някои европейски страни.

Ще последва "Арт работилница" - декорация на силуети на първите пролетни птици, използвайки  техниката декупаж с участието на ученици от ІІІа и ІІІ д  класове от СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ", гр. Русе, с ръководители г-жа Стефка Дескова и г-жа Борислава Тодорова

Ст.н.с. Стоян Николов ще говори от 16:30 часа по темата "Дали 1000 зимуващи египетски лешояда са малко за Етиопия, колко сурови са хората в Афар и как се оцелява след нападение на разярен мъжки бабуин гелада? -  за "Египетските лешояди на Черния Континент: трета експедиция на БДЗП до Етиопия"

Допълнителна информация за проследяване на миграцията на бързолет, щъркел, кукувица, селска лястовица и пчелояд, която се наблюдава едновременно в 40 държави от Европа и Африка, вижте повече на http://www.springalive.net/.

За проследяване на пролетната миграция на египетския лешояд, вижте повече на http://lifeneophron.eu/bg/index.html.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар