Вход | Регистрация

Хлебната къща отваря врати за Локация Център 2012

 Хлебната къща отваря врати за Локация Център 2012
Локация Център

Изложба, месене на хляб и шиене на гайтани подготвят от Народно читалище "Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011" и Хлебна къща "Св. Христофор" в Габрово специално за програмата на Локация Център 2012.

На 23 юни от 17:30 ч. ще се открие изложбата "4/1”. Тя представя четирима млади автора, обединени от обща мечта и желание – да "летят” в живота с крилете на изкуството. Вълнуват ги житейски и вселенски въпроси. Търсят и намират отговор в експресията на формата и цвета.

Куратор на изложбата е Силвия Неделчева, а участници са Михаил Черкезов, Диана Василева, Ина Манева, Филип Битраков.

Изложбата ще е и първата от този род в новооткритото Народно читалище "Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски” - Габрово. Едно ново място, отворено за идеи, изкуство, социална и духовна промяна, обединяващо традиция и съвременност.

Михаил Черкезов е роден 1981 г. В средното си образование изучава иконопис в СХУПИ "Димитър Добрович”, а след това завършва  Факултета по Изобразителни Изкуства към Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методи” със степен магистър скулптора.  Занимава се основно в областта на рисунката и скулптурата. Участва в международни и регионални прояви. Печели множество награди през студентските си години и почетно отличие на годишната изложба на габровските художници в Градска художествена галерия "Христо Цокев”. Работил е в ателиетата на Ruth Esher и Alex Naef в Швейцария. В изложбата представя цикъл "Стремеж за полет” – полет на въображението в една друга реалност, полет в съня, лишил ни от бремето на прикованото за земята тяло. Израз на другата ни същност и постоянната вътрешна битка.

Диана Василева и Ина Манева представят съвместен проект, озаглавен "Летящата Птица” – черно-бели фотографии на  платно – дело на Ина. Диана експериментира с бял акрил и рисунка върху тях. Темата на изложбата е вдъхновение, младост, свобода. "Аз и Ти" като метафора на човешката природа. Други картини с образи на птици, които символизират нашите души. Проектът им е представен в няколко галерии в Кипър  и  съвсем скоро гостува и в родният им град Добрич по официална покана на кмета на града. Ина Манева е изучавала фотография в Програмата "Визуални изкуства", в модул  "Фотография" на Нов Български Университет. Участва в множество фестивали, конкурси и изложби. Важно за творческата й биография е допускането й в Международната Фотографска Изложба "Портрет 2011", организирана от Photoclub202 в Сърбия. Ина е фотограф в първото актьорско риалити шоу - StarMachine/tv7. Носител е на Втора награда на национално ниво от пан-европейски конкурс "Young? Creative? Chevrolet!", раздел "Фотография", както и награда  от  Фестивал "Студентски Мигове", категория "Портрет", 2009 г. Диана Василева е завършила дърворезба в Трявна, след което и магистратура в Национална художествена галерия. Печели стипендия на "Американска фондация за България'' през 2006 г. През 2010 година е на второ място на конкурс ,,На биенале без бюджет'', организиран от Съюза на архитектите в България, за да представи България на Венецианското биенале, а 2012-а й носи Награда от конкурс на НХА за творческа специализация в Париж – Франция.

Филип Битраков е роден 1976г. Като дете интересът му е насочен към музиката, след това завършва ССХУ Илия Петров София – специалност Скулптура. Завършва магистърска степен Архитектура във ВИАС. След дипломирането си специализира  скулптура в градска среда в Художествена академия Синт-Лукас – Гент, Белгия – град, побратимен с Габрово по международна програма за сътрудничество. Филип Битраков помага на студенти от гр.Габрово и други градове в настаняването и адаптирането към местната среда. В момента работи като Секретар на клуба на архитекта-художник към Съюза на българските архитекти. Участвал е в национални и международни изложби. Като художник работи в областта на инсталацията, музикалния пърформанс, акварелната живопис и скулптурата. В изложбата "4/1” представя серия  "Лед 9". Идеята е провокирана от един разказ на писател Кърт Вонегът и от NE желанието на Филип да се оплаква от студеното време настъпило през края на месец Февруари 2012г. Проектът съдържа инсталация – каре от 4+1 картона със заснети ледени скулптури и съпровождащ звук от касетофон на капеща вода.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар