Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Бум на лаймска болест в страната

Бум на лаймска болест в страната

Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска болест, има към момента в страната. Инфекцията е в резултат от ухапвания от кърлежи, показва епидемиологичният доклад на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от Монитор. 

11 са случаите на заразата само за една седмица. От началото на годината до сега инфектираните са 201. За същия период на 2016-а те са били 182-ма.
 
РЗИ-Добрич съобщава за три регистрирани случая на лаймска болест за периода от 28 юли до 10 август.
 
Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата, за да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми им форми – ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция ще прецени най-добре лекар инфекционист, обясняват лекари.

Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до един-два 2 месеца от ухапването, тя се лекува напълно с антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.

Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да предизвика също усложнения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза обаче лаймската болест може да доведе до смъртен изход, коментира инфекционистът и епидемиолог от частна болница в Стара Загора д-р Валентина Цанева.

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар