Вход | Регистрация

Велики четвъртък е - боядисвайте яйцата

Велики четвъртък е - боядисвайте яйцата
Уикипедия

Днешният ден е от особено значение за християните, но и за всеки друг заради чисто човешките слабости, които символизира - Юда предава Исус с издайническа целувка, за което получава награда от 30 сребърника. На Велики четвъртък Христос метафорично храни своите ученици с тялото и кръвта си, давайки им хляб и вино, по време на Тайната вечеря и отправя усърдна молитва към Господ.

На този ден от Страстната седмица свещенослужителите изнасят кръста от олтара, с което пресъздават носенето му от Христос към Голгота. Вечерта в църквата се четат дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания.

На Велики четвъртък се боядисват яйцата за Великден, като първото яйце трябва да е в червено - с него стопанката на дома потърква бузките и челото на децата, за да са здрави и румени. Това яйце по традиция се оставя до домашната икона през цялата година и на следващия Великден по това дали е запазена вътрешността му, или е развалена, се гадае бъдещето.

В българския народен календар Велики четвъртък от последната седмица от живота на Божия син се почита, за да не падат градушки през годината. Не се работи нито в дома, нито на полето, като тази забрана се спазва и следващите шест четвъртъка, последният от които е Спасовден.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар