Вход | Регистрация

Във "Вълшебство от цветове" се "потъва" лесно

Във "Вълшебство от цветове" се "потъва" лесно
Снимка: Север.бг

Приятна, ведра и пълна с много усмивки бе обстановката вчера при откриването на третата годишна изложба на творците от Европейския арт център във Велико Търново. Уникалното бе, че от деветимата художници, шест са деца, на възраст от 10 до 14 години. Другите двама бяха самите майки на младите дарования.

Експозицията бе плод на труда им от 4-5 месеца. Това са 50 маслени платна.

Залата на изложбени зали "Р. Михайлов" се оказа тясна да побере децата, родителите и приятелите на творците, дошли да видят с какво ще ги изненадат и този път малките художници. Те бурно коментираха, ахкаха от удоволствие от видяното и показваха с гордост, коя картина е на негов близък.

А творбите на малките художници наистина очароват с майсторство, форма и цветове. Неслучайно и надсловът на изложбата бе "Вълшебство от цветове".

"Нещо им се случи на тези хора, започнаха да творят много и все по-вдъхновено. Обединяващото бе магията, която се случва в ателието, а то е необяснимо. Има нещо, което витае във въздуха, зарежда ги с енергия. Интересното е, че в нашето ателие рисуваме заедно, и аз и те. И се вдъхновяваме от импресионистите и това се вижда от самата изложба. От тях се учим на колорит, рисунка, форма, композиция, как да употребяваме боите и цветовете, как да организираме картината в пространството.", казва Галина Николова, художник и ръководител на Европейския арт център.

Според нея тайната на доброто творчество и уникалността на творбата е спокойната обстановката, в която децата рисуват. Както и свободата, която им е дала да експериментират и опитват.

По време на откриването на експозицията "Вълшебство от цветове" всеки творец се представи индивидуално и трябваше да обяснява, защо му харесва да рисува пред импровизиран микрофон. Всички отговориха, че просто обичат да творят, а и животът им е по-цветен така. А и релаксът е вдъхновение.

Една от родителките пък поясни, че рисуването е изненада и за нея сама, но се справя доста добре, неслучайно получила прозвището Гог към личното си име. Другата майка пък обясни, че рисуването за нея е една сбъдната мечта.

Накрая всички се почерпиха със сладки и споделиха интересни моменти от преживяването и "потапяването" във "Вълшебство от цветове".

 

Фотогалерията може да разгледате ТУК

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар