Вход | Регистрация

Галерията на колела на немските художнички вече е в Търново

Галерията на колела на немските художнички вече е в Търново
"Urban Shortcut"

Мобилната галерия на две немски художнички ще пристигне във Велико Търново.

Първата изложба е днес, 25 октомври, в клуб ТАМ. Откриването е в 18.00 часа.

Младите дами пътуват из България в търсене на лукса и с идеята да се опитат да извлекат "печалба”от отворените европейски граници. Техните преживявания, мисли и фотографи от пътешествието ще бъдат представени в експозицията.

Тази иновативна  форма на изложба ще бъде открита едновременно на паралелно интерактивно откриване между Аугсбург и Велико Търново.

Арт-проектът EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster на Джесика Трефлер и Леони Пилхер, сe осъществява виртуално във facebook в периода на пътуването им към България  и обратно.

Проектът е част от платформата за съвременно изкуство URBAN SHORTCUT.

Чрез колата Мобилна галерия, с която двете художнички прекосяват собствените си и публичните граници, те се опитват да осъществят SHORTCUT между зрител и изкуство.

Германия е за много източно-европейци и бежанци предпочитана страна и цел за край на едно дълго пътуване. Поради това много Германци се оплакват от вълните емигранти, така наречените EU-Profiteure /профитиращи от Еврпейския съюз/.

За двете художнички страната не предлага бленуван лукс. В Германия те живеят на ръба на възможностите си и не могат да си позволят собствено жилище, както и висок стандарт на живот.

За да получат всичко това трябва те самите да станат "профитиращи от Европейския съюз”, за да прекосят отворените граници и да станат състоятелни Европейци.

Със своята креативна дейност годишно художничките успяват да спечелят около 10.000 евро, за които трябва да работят често до към 60 часа седмично. Тази сума за стандарта на Германия е малко. Доста безработни се решават доброволно на социално подпомагане от институции. Творецът в такива условия едва свързва двата края, но затова пък е свободен.

Това звучи абсурдно за печелените в България суми - точно толкова абсурдно е и неравностойността в Европа.

Какво всъщност е луксът? Защо идват толкова хора към Германия, докато ние искаме да отидем в България, за да осъществим мечтите си?

С това пътуване хоризонтите на двете художнички се разширяват. За това, което осъзнават, обмислят и с което влизат в конфликт те разказват във специално подготвената за проекта страница във facebook.

За авторите:

Леони Пилхер (30) следва режисура в Аугсбург, Париж, Италия и Америка. Тя е трябвало да опознае много езици, докато намери свой собствен и от тогава всичко е ясно. Тя пише и инсценира постановки в уникален собствен стил: иновативни, модерни, мултимедиални, с удоволствие многоезични, на абсурдни места, но винаги откровени.

Последно тя е гост на Интернационалната среща на режисьорите в Чикаго, Торонто и Ню Йорк. Тя няма да го каже на никой, но не е била по-щастлива от тогава.

Джесика Трефлер (34) завършва в Дънди/Шотландия съвременно изкуство като продължава квалификацията си по арттерапия в Мюнхен, Германия. От тогава работи както като творец, куратор и дизайнер, така и като арттерапевт в собствената си практика. 2008 основава фирмата frischkunst, с която прибира "под една шапка” всички нейни интереси.

Собствените и творби са концептуални инсталации, в които често интерактивно е съпричастен зрителят. В произведенията си тя използва медии като филм, фотография, звук, пърформанс и проекция, както и живопис. За Джесика щастието и късмета са лукс, който няма цена.

1419942

1419941

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар