Вход | Регистрация

Гергьовденски люлки се люлеят и песни за здраве се пеят!

Честит празник на днешните именици! След 60 години навръх храмовия й празник отварят за посещение арбанашката църква "Св.Георги"

Гергьовденски люлки се люлеят и песни за здраве се пеят!
Снимка: Wikipedia

Днес е един от най-почитаните български християнски празници – Гергьовден. На този ден се отбелязва и празникът на Българската армия, Денят на храбростта, както и Денят на Русе.

Свети Георги Победоносец е почитан от Българската православна църква като мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

В народната традиция светецът е покровител на земеделците и стадата, затова много от обредните практики и обичаите, които се изпълняват, са за здраве и плодородие. Рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа паша. Овчарите закичват с венец първата излязла от кошарата овца. В някои краища на страната овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове, а на повечето места овцете се захранват с обреден хляб, приготвен от жените.

Правенето на люлки е сред най-разпространените обичаи на 6 май. Те се връзват на високо разлистено дърво, като момците люлеят момите, пеейки песни и наричания. Освен люлеенето, традиция на този ден е окачването на кантари, на които хората се теглят, вярвайки, че това е един от начините да бъдат здрави и жизнени през годината.

Вярва се още, че както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила и затова се берат. На този ден ергените кичат със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си. На трапезата задължително присъства агнешко месо.

Днес имен ден празнуват още: Генчо, Гинка, Гергина, Гергана, Ганчо, Галя.

 

Храмов празник има днес една от църквите паметник на културата във великотъновското село Арбанаси - "Свети Георги”. Тя отваря врати за посещение след 60 години на очакване на реставрация, укрепителни и ремонтни дейности.

От 10 ч. в нея ще започне църковно богослужение, след което в двора на храма ще се люлеят гергьовденски люлки.

Църквата е известна с уникалната си стенописна украса, датирана от 1710 г., а градежът на храма е през 1661 г.

С 926 581 лв. през 2009 г. започва възстановяването на храма, благодарение на включването му в ОП "Регионално развитие”. Стените на църквата са укрепени, дворът е облагороден, а стенописите са реставрирани.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар