Вход | Регистрация

Гордо Търново почита Деня на Независимостта

Нито един държавник не уважи празника сутринта

Гордо Търново почита Деня на Независимостта

"Днес свеждаме глави за признателност и почит към всички допринесли за обявяването на Независимостта и всички, които застанаха зад тази национална кауза. Независимостта е един от най-важните държавни актове на ХХ век. Търсейки символите на приемственост, княз Фердинанд обявява Независимостта тук във Велико Търново, където са положени основите на Втора и Трета Българска държава", обяви в тържественото си слово на хълма Царевец кметът на старата столица инж. Даниел Панов по повод 106 години от България за независима държава.

По думите му, българската държава е получила пълна легитимност с този акт, а българското общество си връща честта на пълноправен народ в Европа.

"Независимостта е плод на стремежа и усилието на българите към достойно независимо бъдеще, според собствената си воля и възможности. Изказвам моята лична благодарност към всички хора и институции, които през 1998 г. върнаха датата 22 септември в официалния празничен български календар. Благодаря и на тези, които днес работят този ден да се чества като важен и необходим за историята ни", допълни Даниел Панов.

Тържествено писмо по повод празника от името на президента на Република България Росен Плевнелиев също прозвуча на историческия хълм.

Денят на Независимостта започна със света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий. След това последва водосвет и вдигане на бойните знамена Националния военен университет "Васил Левски". На хълма Царевец бе проведен военен ритуал за издигането на националното знаме на Република България и бе отслужен празничен благослов.

В 11:00 часа предстои поднасяне на венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта.

Програмата ще продължи с празнично шествие от площад "Цар Иван Асен I" и полагане на гирлянди и цветя на паметника "Майка България".

За съжаление нито едно държавник не почете празника в старопрестолния град. Основните лица бяха от кметския и областния екип, политици от различни партии, евродепутат, ученици, граждани. Хубавото време изкара много семейства навън, които изкачиха Царевец, а след това последваха шествието с малките си деца. Сред гостите на хълма бяха и туристи.

1394087

1394089

1394095

1394098

Повече снимки може да видите в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар