Вход | Регистрация

Да живее свободна и независима България!

България днес чества 106 години от обявяването й за независима държава.

На 22 септември 1908 година в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново с Манифест е провъзгласена Независимостта на България. През 1909 година Великите сили признават Независимото Българско царство. От Освобождението до тази дата страната ни е била трибутарно княжество.

Дългият път към свободно и независимо съществуване на една малка държава на Балканския полуостров най-после е извървян. Безкрайните години на борба и упорит устрем към равноправието са пред своя край. На този ден, преди 106 години заветите на Борис Първи, Симеон и Калоян най-сетне са изпълнени.

България е независима!

Стотици българи днес тържествено ще почетат този толкова важен за нас празник. В Старата столица, на хълма Царевец, на паметна плоча ще прочетем: "Тук, в историческата крепост Царевец, на 22 септември 1908 г. Княз Фердинанд I обявява Независимостта на България". Всъщност Независимостта на България е обявена в старинната църква "Св. Св. Четиридесет мъченици", която приютява едни от най-значителните старобългарски епиграфски паметници - Омуртаговата, Асеновата и граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

Всички, които днес присъстват във Велико Търново ще могат да се пренесат в този исторически важен ден за нашата страна. Тържествената програма ще представи частица от миналото ни, напомняйки ни, че независимостта на една страна е най-голямото богаство, което притежава. Независимостта, за която въпреки датата 22 септември 1908, трябва да се борим всеки ден. Независимостта, която е толкова важна днес.

Честит празник!

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар