Вход | Регистрация

Да хапнем шаран днес, да почетем Николаевците

Да хапнем шаран днес, да почетем Николаевците
Община Стражица

Свети Николай Чудотворец е спасител на кораби и моряци, властва над ветровете и бурите в морето и ходи по вода. Така се твърди в житието му и християнският свят няма нищо против да вярва в написаното.

Живял в III век по времето на император Константин Велики, Чудотворецът се славел с голяма щедрост и благородство, състрадателен към бедните и нуждаещите се. Днешният 6 декември е сред най-големите християнски празници, наричан у нас Никлуден, на който се приготвя специална трапеза в името на светеца.

За здраве и благоденствие у дома се приготвя пълнен шаран или в тесто, защото народното поверие твърди, че именно тази риба е слуга на светеца и с нея той запушил дупка в лодката си по време на буря в морето. Всички други ястия на празничната трапеза са постни – пълнени чушки с ориз, сарми, зрял фасул.

Предлагаме ви една домашна рецепта за пълнен шаран, предложена от Kulinar.bg, с която да отпразнувате днешния Никулден. А може пък и да се вредите да ви почерпят Никола, Николай, Кольо, Никол, Николина, Нено, Ненка, Нина.

Нужни са ви на разположение 60 минути за 10 порции.
Начин на приготвяне:
В загрятата мазнина се прибавят последователно и се задушават лукът, нарязан на дребно, морковите, нарязани на малки кубчета, и оризът. Заливат се с рибния бульон и се кипват. Прибавят се доматеното пюре и рибата, нарязана на порции. Ястието се посолява и се пече във фурна до готовност. Поднася се поръсено със смления черен пипер.
Необходими продукти:
1.25 кг шаран
200 гр. олио
250 гр. лук кромид стар
100 гр. доматено пюре
90 гр. моркови
500 гр. ориз
2 ч.л. сол
3 щипка черен пипер млян
1.20 л. бульон рибен


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар