Вход | Регистрация

За втори път възстановяват традиция след 620 години!

За втори път възстановяват традиция след 620 години!
Снимка: Север.бг

За втори път "Възнесение Господне" ще бъде чествано на крепостта Царевец във Велико Търново, след 620 години прекъсване.

Сутрешната служба ще започне на 29 май, четвъртък, в 9.00 ч., в едноименната църква. Час по-късно ще бъде отслужена и Света Литургия в чест на храмовият празник и водосвет. В богослужението ще участват свещеници от много епархии от цяла България.

Богослужението ще бъде огласено от формация за източноцърковна музика "Трисагион”, която след това ще изнесе и концерт с византийски песнопения.

Храмовият празник в някогашният патриаршески храм ще бъде честван тържествено за втори път след прекъсване от 620 години.

Организатори Света великотърновска митрополия и Община Велико Търново.

Възнесение Господне се празнува четиридесет дни след Пасха, в четвъртък на шестата седмица след празника Възкресение Христово. В навечерието на празника, съгласно църковното предание, в сряда се извършва така нареченото Отдание на Пасха, сякаш се извършва прощаване с нея. Отново преживяваме Възкресението със същите песнопения като на възкресната нощ и някак си естествено е да изпитваме тъга. Но едновременно към нас снизхожда нова радост. Радост от съзерцанието на празника Възнесение Господне.

За това събитие се говори в Евангелието.

Давайки на учениците Си последни наставления, Господ "ги изведе вън до Витания и, като дигна ръцете Си, благослови ги. И, както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето.Те Му се поклониха и се върнаха в Иерусалим с голяма радост”.

Парадоксални са думите: "С голяма радост…”.Та нали Христос си отива, оставя учениците си, т.е това е ден на раздяла. Пред тях е дълъг път на проповеди, гонения, мъчения, съблазни, с които е пълна историята на християнството и Църквата. Свършва радостта на земното ежедневно общение с Христос, с покрова на силите Му, с Неговото божество.

Но празника Възнесение колкото и парадоксално да звучи, може да бъде наречен "радост в раздялата”. Не заминаването на Христос празнува Църквата, защото Той е казал: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.” , но цялата радост на християнската вяра идва от съзнанието за Неговото присъствие и Неговите думи: "Където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз между тях.” Не заминаването на Христос, а Неговото възнесение на небесата празнува Църквата.

Празник , възпоменаващ, че Христос се възнася и по непостижим за нас начин, встъпва в славата Божия понесъл на плещите Си човешката немощ.

Когато говорим за възнасяне на небето, то тук не става въпрос за извънпланетното пространство или за непознатия космос. А за небето, възвърнато ни чрез Христос, за небето, което сме изгубили поради греха и гордостта, в своите земни, и единствено земни науки и идеологии. Небето, което Христос ни разкри, дарува и върна е царството на вечния живот, царство на истината, доброто и красотата.

"Това небе е победа над смъртта, тържество на любовта, за което е казано: "Око не е виждало, ухо не е чувало и на човек на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат.” Поради това небето пронизва нашия живот тук и сега, самата земя става отобраз, отблясък на небесната светлина. Бог слязъл на земята, за да се възнесем ние на небето. С тези думи ликува Църквата на празника Възнесение. В това се състои неговата неизказаната радост. Ако Христос е на небето, ако вярваме в Него и Го обичаме, то и ние сме там с Него. На Неговата трапеза, в Неговото царство", казва отец Добромир Димитров, от храм "Св. Мина” във Велико Търново.

Знаейки всичко това, то никак не е случайно, че Търновград е избрал главната църква на Второто българско царство да носи името "Възнесение Господне”. Това означава, че Търново се асоциира с царство небесно, царство отобразяващо вечното, нетленно и непоклатимо царство на Христос.

Тази главна църква е била славата на България като в нея са служили 14 патриарси и светци като – Евтимий, Патриарх Български, Теодосий Търновски, Киприан, митрополит Литовски и на цяла Русия, Сава Сръбски и много други.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар