Вход | Регистрация

За или против дългите почивни дни?

За или против дългите почивни дни?
Снимка: Булфото

Как се отразяват дългите почивни дни на жизнения ни тонус? А на работоспособността ни? На икономиката ни? На джоба ни? Все въпроси, на които отговорът няма да е еднозначен. Ще е - или добре, или зле. Особено за портфейла ни.

Има ли обаче наистина негативни страни дългата ни ваканция?

Има. Определено тя влияе на нашата работоспособност. След толкова почивни дни по-трудно се завърта "колелото" на работния процес и  започваме да искаме да дойде поредната порция уикенд. Ама той като дойде съботите му ще се отработват. Това са дните, които са слети с официалните празници. Така че работната ни седмица става от 6 работни дни. Също неприятно и усещане за безкрайна работа. Макар че работодатели често казват, че служителите им нито искат да работят, нито са продуктивни така, както биха били в работен ден.

От много почивка човек омързелява, отпуска се, доскучава му, дори затъпява, ако стои само пред телевизора или компютъра /казват го много специалисти/. Така и креативността му спада, и се отразя пак на работния процес. А за всичко това успя да спомогне и дъждовното време, което затвори мнозина за дни в домовете им.

Как се отразяват на икономиката ни?

Според експерти, цитирани от БНТ ако фирмите работеха, щяха да произвеждат повече – затова почивката носи загуби.

Други обаче смятат, че празниците стимулират потреблението. Да, ама ако имаш достатъчно средства, за да си поволиш наистина една хубава почивка. А не като се върнеш у дома, да кършиш ръце, дали парите ще ти стигнат до следваща заплата.

По груби изчисления само 18 на сто от фирмите работят в почивните дни, но те по принцип винаги са отворени в събота. Останалата част от бизнеса губи до 300 млн. лв. на ден. В същото време почти толкова сме похарчили в ресторанти, барове и хотели – 240 млн. лв според предварителните данъчни оценки на оборотите от касовите апарати. Очаква се сумата да скочи до 700 млн. лв. 

Работодателите?

В общия случай работодателите се въздържат от наемане на работя през почивните празници, защото трябва да платят повече. 

Според Георги Стоев, икономист, въздържането означава милиони левове загуба, защото фирми износители, например, не могат да си получат документите заради неработните дни и така бавят чуждите партньори. С повече работа сега са хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Но това е печалба за икономиката ни, ако курортите са български, съобщава още БНТ.

Бизнесът обаче не се разминава без равносметка за разходите. Според изчисленията на софтуерни компании, фирмите за IT услуги и тези, които работят с чужди клиенти, са ощетени и губят пари, когато не се работи в понеделник, например. Причината e, че понеделник за техните партньори в Европа е работен ден, а те не получават българските си стоки или услуги.

Туризма?

И туризма не печели кой знае колко много. Според Димитър Попов, от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти печелят повече съседите ни.

"Няма национална туристическа реклама, почти нищо не върви и от това само може да страда българския туризъм – дали ще бъде хотелиер, дали ще е къща за гости, туроператор", казва той, цитиран от националната телевизия.

Така стигаме отново до въпроса - много или нормално се почива в България, и трябват ли ни толкова почивни дни? Или поговорката - "Като сме безделници, да не сме без празници" отново ще надвие и обори всички мнения. Защото на празници е най-сладко - хапване, пийване и туй то.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар