Вход | Регистрация

ММД представя оригинална барокова музика и концерт на най-добрия симфоничен оркестър в Румъния

На 12 и 13 март русенци ще се срещнат с англичаните от ACADEMY OF ANCIENT MUSIC,дуо АГЛИКА ГЕНОВА – ЛЮБЕН ДИМИТРОВ и РУМЪНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

ММД представя оригинална барокова музика и концерт на най-добрия симфоничен оркестър в Румъния
Снимка: Община Русе

Интригуващи концерти ще бъдат изпълнени на сцената на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе днес и утре, 12 и 13 март.

Днес от 19 ч. в Голяма зала на Доходно здание русенската публика ще бъде пренесена в епохата на барока. Втортата вечер от международния фестивал ще предложи изискана среща с един от най-добрите оркестри в света за барокова музика – ACADEMY OF ANCIENT MUSIC от Англия.

Музикантите стъпват за пръв път на българска сцена, и то заедно с един от най-известните майстори на бароковата цигулка ПАВЛО БЕЗНОСЮК. Те ще изпълнят музика от Хендел, Пърсел, както и прочутата La Folia на Джеминиани.

Изключителното при ACADEMY OF ANCIENT MUSIC е, че това е оркестър, който изпълнява музика от ерата на барока и класиката по начина, по който изначално са замислени творбите, използвайки за това възможно най-ранни партитури с оригинални бележки на композиторите.

ПАВЛО БЕЗНОСЮК е един от най-уважаваните барокови цигулари в Европа, като връзката му с оркестъра Academy of Ancient Music датира още от 1985 г., понастоящем негов лидер. Богатият звукозаписен опит на Павло Безносюк заема важна част от неговата репутация на един от най-фините и разнообразни музиканти в тази област. Той преподава барокова цигулка в Училището за музика и театър Гилдхол, както и в Кралската музикална академия в Лондон. На сцената на ММД той ще се изяви като солист и като диригент на оркестъра.

На 13 март, неделя, в 11 ч. в зала "Филхармония" ще бъдат отпразнувани 20 години на сцената на клавирното дуо АГЛИКА ГЕНОВА – ЛЮБЕН ДИМИТРОВ. Те ще представят музика от Рахманинов. Дуото е един от най-търсените ансамбли през последните години. По покана на Националния олимпийски комитет, дуо Генова – Димитров участва в концерт за откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 г. в САЩ. Те притежават завидна дискография и редица награди. От 2009 са ръководители на Катедра Клавирно дуо в Хановерския университет за музика, театър и медии.

1664102

От 19 ч. русенци ще имат втора музикална среща за деня с РУМЪНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР с диригент КРИСТИЯН МАНДЯЛ. Солист ще бъде АНДРЕЙ ЙОНИЦА, носител на първа награда от конкурса "Чайковски – Москва 2015". Концертът ще се състои отново в Доходно здание и включва произведения от Рогалски, Чайковски, Вагнер и Рихард Щраус, майсторски поднесени на вече познатите оркестранти на фестивалната публика.

КРИСТИАН МАНДЯЛ е немски възпитаник, считан за един от най-значимите румънски диригенти днес, който развива блестящо своята дейност в продължение на четири десетилетия. Между 1987 и 2002 е главен диригент и музикален директор на Букурещката филхармония. В качеството си на симфоничен и оперен диригент, маестро Мандял прави стотици концерти в повече от 36 страни, а неговото музициране вдъхновява публиката от цял свят. През последните години концентрира усилията си върху развитието на РУМЪНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СИМФОНИЧЕН ОРКСТЪР, признат за най-добрия оркестър на Румъния през последните няколко години.

АНДРЕЙ ЙОНИЦА е роден през 1994 г. в Букурещ. От ранна детска възраст започва да свири на пиано и виолончело. През 2014 си партнира с Гидон Кремер и Кристиан Тецлаф на фестивала на Музикалната академия в Кронберг. Йоница е носител на редица престижни национални и международни награди, като през изминалата година печели и широко международно признание с победата си на Международния конкурс "Чайковски" в Москва.

1664104

Фестивалът ММД се осъществява с финансовата подкрепа на генералния спонсор "Обединена българска банка" АД, както и на Посолствата на Германия, Австрия и Чехия в България, Фондация "Америка за България", Чешки център София, "Инвестбанк", "Монтюпе", "Мобилтел", "Винпром", "Дунавтурс", 'БТБ България' и др.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар