Вход | Регистрация

Мариана Попова: Двете със Стелияна останахме излъгани от "Гласът на България"

Мариана Попова: Двете със Стелияна останахме излъгани от "Гласът на България"
Снимка: Sever.bg
Мариана Попова е българска поп-певица, известна с участието си на "Евровизия" и журито на "Гласът на България". Има една първа награда от конкурса "Бургас и морето" за дуетната си песен с Дани Милев - "Сънувай ме". Има и една трета награда от конкурса за песента си "След", отново дует с Дани Милев. На 18 май 2006 година представя България на "Евровизия" с песента си "Let Me Cry". 

Срещнахме се с Мариана Попова по време на конкурса "Нова музика" и покрай събитието, на което Sever.bg беше медиен партньор, поговорихме и за телевизионните риалита, медийната месомелачка и липсата на единство в българската поп музика.

Стана дума и за победителата в "Гласът на България" Стелияна Христова, която бе именно в отбора на Мариана и за това как младата горнооряховска певица е останала излъгана и разочарована от организаторите на формата.

 

Здравейте, как ви се стори тазгодишния конкурс "Нова музика"?

Изключително високо ниво, много добри певци. За съжаление и тук чух някои "интересни издънки", хора, които трябва да си сменят професията. Имаше неправилно подбрани песни. Твърде тежки песни за не толкова добри гласове. 

 

На какво се дължи този грешен подбор, виждаме го и в риалити форматите?

На лош вкус към музиката. На някои хора им липсва усещането. В "Гласът на България" доста печелехме както отбор точно защото съумявахме да изберем подходящите песни за подходящия глас.

 

По същото време много нашумя и Стела Петрова и сякаш нейният случай бе точно такъв - с неподходящи песни...

Стела не може да пее. Тя е много интересна, артистична е, има красиви очи и спечели с една песен, която почти разказа. Всеки средно интелигентен музикант може да каже, че тя направи арт, а не направи музика. Има разлика между двете. Беше нещо като артистицизъм и литературно четене с китарен акомпанимент. Но според мен тя няма вокален талант.

 

Да се върнем на конкурса, грешка ли е да се пее песен на Мариана Попова, с цел да се впечатли Мариана Попова?

Не, аз съм достатъчно оперирана от тези неща. Това, че песента е моя не означава, че това ще повдигне оценката. Или пък ще съм по-критична. Аз оценявам качествата на изпълнителя. Песента е средството, с което достигаш до хората. Но какъв си ти си личи по изпълнението.

 

Кой беше вашият фаворит?

Определено Елаида, която е отличен артист. Аз досега не бях чувала такова изпълнение на Beyonce и Listen.

Видео с изпълнението на Елаида Дани:

 

Този конкурс доказва, че имаме много гласове, които имат потенциала да бъдат световни звезди като Адел. Къде се объркват нещата в развитието им, че не достигат до голяма сцена?

В България шоубизнес няма. Няма добри мениджъри, няма добри продуценти. Колелото не се е завъртяло. А след комунизма артистите увиснаха като сираци и няма една по-сериозна организация, която да се грижи за тях. Говоря за поп певците. Няма бизнес, няма конкуренция, затова няма и развитие.

 

В разговора ни с Мими Иванова, тя се обърна с апел за помощ към държавата. Държавата ли трябва да помогне?

И тя, но първо ние сме нация с много странен манталитет. Не желаем да си помагаме, предпочитаме да си пречим. Това важи и в нашата гилдия. Трудно е да се обединим и да изпратим правилните послания до правителството. Второ, няма закони. Във всяка една нормална държава местните артисти се чувстват добре, защото медиите излъчват минимум 30 процента местна музика. Ние сме като сирачета, нашата музика не се върти. В България се слуша Риана, Бейонсе и сие. Всички маркетингови продукти, които пристигат отвън и се налагат агресивно. Ние нямаме възможност да се налагаме, защото не разполагаме с тези средства. Друг момент е закона за меценатството. Ако един богат човек помогне на артист, тези пари да не се облагат с данъци. Това съществува навсякъде, тук не. Така че нито бизнесът има интерес да ни помага, нито медиите имат интерес да ни въртят. Това е западното влияние, защото 95% от българските медии са купени от световни компании, които имат сделки със световния шоубизнес. На тях не им е интересно да въртят български артисти, освен ако не отидеш да си платиш ротация или да завъртиш някое гадже от медията, това е пътя.

 

Беше жури в "Гласът на България". Кое е по-полезно за артистите - телевизионните риалита или конкурсите като "Нова музика"? Възможно ли е сравнение изобщо?

Тези конкурси са много по-приятни като изживяване. Медията сериозно изцежда потенциала на артиста и бързо го амортизира като образ. Медията е едно чудовище, което те взима и после те изплюва на улицата, все едно нищо не се е случило. Пресният пример е Стелияна Христова, която стана "Гласът на България" и на другия ден си тръгна за Горна Оряховица с влака. Това говори само по себе си. Форматите по света предлагат много интересни награди - автомобил, апартамент, 250 000 евро. Докато тук медиите не дават никакви награди, използват човешкия фактор докато им е удобно и след това го изхвърлят. Така че тези конкурси като "Нова музика" са много по-полезни, защото тук се събират, артисти, педагози, професионалисти, обменят опит и пеят заедно. Това е много по-чиста форма на общуване между музикантите. Медията е мръсно място, на което се правят пари. Аз съм много разочарована от форматите в България.

 

Разочарованието преди или след участието в "Гласът на България" дойде?

Преди не бях чак толкова. Много ми хареса идеята и формата на "Гласът на България". Хареса ми това да си треньор, да имаш отбор и да си част от нещо голямо. Аз наистина си заобичах всички ученици. Но това, което се случва със Стелияна е... нищо. Имаше категорично обещание, че тя ще замине да работи с Юнивърсал в Лондон, че ще й запишат албум. До този момент те не са направили нищо за Стелияна. Все още си пее песента, която намерих и направих за нея. 

 

Това вследствие на бездействието на Юнивърсал или на телевизията е?

Вследствие на всички. Всички са виновни. Всички, които са забъркани в този формат са виновни. А аз и Стелияна сме излъгани. Това е истината.

 

Видяхме много талантливи имена в последните години, които за месеци, максимум година, изчезнаха. Как се прави на Запад, за да продължат нагоре тези хора?

С много пари. Това е.

 

Последно, Евровизия - геополитика или музика?

Геополитика, на 95 процента. Доволна съм от Софи, справи се прекрасно.

 

Видео от първия ден на конкурса.

Видео от втория ден на конкурса.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар