Вход | Регистрация

На Илинден свети Илия гони ламята от реколтата

На Илинден свети Илия гони ламята от реколтата

Илинден е денят на пророк Илия и е последният от групата празници за предпазване от градушки и гръмотевици. Известен в българския народен календар още като Гръмовник, Гърмоломник или Илия Гърмодолец, 20 юли е свързан с езическата обредност. На този ден не се работи, за да не изпрати градушки и бури свети Илия.

Образът на светеца се отъждествява с летните бури, гръмотевици и с огъня въобще, заради старозаветното житие на пророка, където се споменава, че баща му видял насън как повиват сина му с огън и го хранят с пламък. Живелият през 9 век пр. Хр. Илия пророкувал суша и глад на непозналите Христа езичници, но благодарение на молитвите му завалял дългоочакван дъжд.

В иконописта свети Илия е изобразяван в златна колесница и с гръмотевица в ръка. Този образ остава в паметта на народа като пазител на реколтата от пожари и градушки, вестител на дъжд и закрилник на живота. На деня му се отслужва тържествена Света литургия.

В народния фолклор светецът преследва ламята, която "яде" житата, със златна колесница. Огънят, който излиза от ноздрите и копитата на конете му, се превръща в дъжд.

На празника се принася в жертва най-старият петел в дома, като по този начин се подновяват петлите. В планинските райони на Южна България се правят курбани от мъжки бик или овен и се устройват големи събори.

Извършват се интересни ритуали и наричания, свързани с ергенуването - например "опасване" на ергените. Този ритуал е своеобразно "подмладяване" на ергените в селото, подобно на петлите в двора. Вечерта на 20 юли по време на хорото най-старият ерген взема червен пояс от майката на най-младия момък и го опасва надясно с думите: "както се усуква поясът, тъй да се сучат момите край него".

Според друго поверие на днешния ден не трябва да се влиза в морето, защото то взема курбан за светеца. Вярва се, че ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат празни и ще настъпи суша.

20 юли (по нов стил, 2 август - по стар стил) се чества и паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. в България и Македония.

Именниците на този ден носят имената Илия, Илияна и производните им, а кожарите, кожухарите, керемидарите и пожарникарите имат професионален празник.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар