Вход | Регистрация

На Симеоновден се гадае какво ще се случи

На Симеоновден се гадае какво ще се случи
Снимка: Булфото

Християнската църква отбелязва на 1 септември началото на църковната Нова година. Вярва се, че това е ден на светците, че на него Господ опрощава греховете на покаялите се от сърце грешници. На този ден се почита и паметта на свети Симеон Стълпник, известен сред българите като Симеон орач и Симеон брульо, умрял през 460 г., на преклонната 103-годишна възраст.

Св. Симеон бил роден през 357 г. в Мала Азия. На 18-годишна възраст постъпил в манастир, след което заживял в планинска пещера в пост и молитва. По-късно решил да се изолира напълно от света, построил каменна кула, висока 40 лакти, и заживял в килия на върха й, заради което бил наречен Стълпник.

При него идвали много хора, които като чували пламенното му слово, "си тръгвали изцерени от болести и освободени от заблудите си. Езичниците строшавали пред очите му идолите си и заживявали по Божиите закони".

Симеон Стълпник е покровител на селскостопанския труд. От септември започва народната календарна година. Когато прибира плодовете на труда си и засява бъдещите кълнове, българинът завърта календара отначало. Затова и първият ден от тази нова трудова година има особен тайнствен и магически смисъл, по него се гадае и предсказва за всичко онова, което ще се случи. 

Според народните поверия каквото е времето на 1 септември, такова ще е през целия декември. Ако на Симеоновден е ясно, есента ще е топла, а зимата – снежна, ако е облачно, зимата ще е кишава. 

Народната традиция повелява на този ден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете. Забранена е и всякаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Следи се какъв ще е полазът на дома, какъв човек ще влезе първи в къщата – ако е добър, късметлия и имотен, добър ще е и късметът, който той носи. 

На Симеоновден и започва бруленето и събирането на орехите.

Честит имен ден на всички, които носят името Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар