Вход | Регистрация

Над 600 участници във фестивала „Дунавци пее и танцува“

Над 600 участници във фестивала „Дунавци пее и танцува“
Община Видин
Повече за:

Самодейци от областите Видин и Монтана и от сръбския град Зайчар са заявили участие в деветото издание на тазгодишния фестивал, който се провежда в град Дунавци на 12 и 13 август. Събитието е под патронажа на Министерството на културата и се организира от местното читалище "Феникс-2020", съвместно с кметството.

На официалното откриване присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, областният управител Иво Атанасов, заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев, кметове на общини и населени места от Видинска област.

Водосвет за благополучие на начинанието отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. Гостите и участниците във фестивала поздрави с добре дошли кметът на град Дунавци Димо Скорчев.

Д-р Цветан Ценков поднесе приветствие, в което отбеляза, че фестивалът е един истински празник, който събира стотици хора, обединени от любовта към фолклорното богатство и приобщава и малки, и големи към значимостта и красотата на народното творчество. Той изрази задоволството си от факта, че град Дунавци има хубава придобивка и фестивалната програма ще бъде представена на нова сцена, построена с подкрепата на Общината и с труда на работниците от строителната група. И подчерта, че през последните години Видин се превръща в един от най-големите фестивални центрове в страната, че всяка събота и неделя се случват хубави културни събития, скоро предстои и международният фолклорен фестивал "Синия Дунав". "Благодарение на това, че ние от 2 години започнахме да отделяме средства за всяко населено място, така се появи и тази толкова чакана от Вас сцена. Надявам се да я облагородим още повече и това да стане едно любимо място за хората от града. Най-вероятно за другата година ще заложим и ремонт на площада, а с г-н Димо Скорчев имаме мечта за една страхотна спортна зала. Очаквам до 2 години да имаме магистрална отсечка след Дунавци, Гурково и това населено място ще се превърне в предпочитано за живеене". Д-р Ценков каза, че намерението на Общината е във всяко селище и особено във второто по големина – Дунавци, е да се погрижи за цялостната инфраструктура. И изрази надежда, че след сполетялото жителите на града наводнение, ще бъдат отпуснати средства от държавата и ще  се оправи част от пътната инфраструктура. "Надявам се моите колеги в Общинския съвет да бъдат малко по-разумни и наистина да гласуват бюджета за 2023 г., защото много населени места очакват тяхната инфраструктура да се пооправи" – заяви още видинският кмет. След което връчи поздравителен адрес на кмета на Дунавци Димо Скорчев и изказа своята благодарност към него, към читалищните дейци от "Феникс-2020" и всички съмишленици, които влагат много труд и енергия, за да се проведе за пореден път този прекрасен фестивал.

        Поздравителен адрес бе поднесен и от областния управител на Видин Иво Атанасов.

След официалната част имаше празничен поздрав от възпитаници на детска градина "Мир" и Основно училище "Христо Ботев" – гр. Дунавци.     

Първа на фестивалната сцена се изяви певческата група "Росен здравец" от НЧ "Феникс-2020". В програмата бе предвиден и предпремиерен концерт на танцовия състав "Дунавска шевица", също от местното читалище, в рамките на проект, който се реализира по Национален фонд "Култура".

Тази година във фестивала се включват групи и състави от общините Видин, Ново село, Ружинци, Чупрене, Брегово, Грамада, Димово, от градовете Лом и Берковица, както и индивидуални изпълнители.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар