Вход | Регистрация

Нов културен център отвори врати във Велико Търново

Нов културен център отвори врати във Велико Търново
Снимка: Север.бг

Културен център на Международния съвет на самодейните средища и "Хлебна къща" ще е място за социални срещи, в което хора от различни възрасти, професии и произход ще могат свободно да месят и споделят хляб заедно. Зад идеята стои д-р Надежда Савова, културен антрополог от Университета "Принстън", основател и председател на Международния съвет на самодейните средища /МЗС/.

1227236

Хлебната къща е изцяло вдъхновена от читалищния модел – места за четене, културни събития и социални срещи. Първата хлебна къща е открита в Габрово през 2009 година и в момента функционира именно като читалище. Освен във Велико Търново и Габрово, в България са открити още три - в Пловдив, Златарица и Лобош.

Именно тук ще бъде организиран първият световен конгрес на културни центрове и техни мрежи, подобни на българските читалища. Конгресът ще се състои от 23 до 27 септември и ще събере културни мрежи от всички континенти, като поканени са над 40 страни.

1227234

"Мечтаем си да обединим всички подобия на читалища от тази страни като ги наречем точки на щастието, защото в крайна сметка на мисията на едно читалище е да дава щастие на хората. Нека си пожелаем Велико Търново да стане европейска столица на културата, да творим към това и всички да допринесем поне с усмивки да са ни по-усмихнати улиците", с тези думи Надежда приветства посетителите на откриването на центъра.

1227225

Дейностите на културния център са тематично и пространствено свързани с физическите нива на сградата, които са три. Първото ниво е място за творци на съвременно концептуално изкуство. Мотото на пространството е "Следващо изкуство – следващо ниво – следващо поколение". Името е породено и свързано с нивата на къщата. Мазето се превръща в символ на нулата и се явява почва, в която се ражда нещо ново, което постепенно ще расте и ще се развие.

1227239

"Читалището трябва да приема и модерното изкуство. Затова прецених, че е хубаво да създадем едно такова пространство, където всички ще могат да експериментират. Пространството е много нетрадиционно и е точно за експерименти.", определи първото ниво на къщата Искра Иванова, автор на инсталацията, с която се откри мястото за неконвенциално изкуство - "Конфронтация на мазе".

1227237

На второто ниво ще се прилагат методите на мрежата "Хлебни къщи" - колективно месене на хляб, съчетано с изкуства (театър, поезия, музика). Хлебните къщи в България са един нов читалища, пресечна точка на традиция и модерност.

Третото ниво ще е координационен и информационен център.

1227251

На откриването на културния център бе представена и фотоизложба проследяваща пътя на хляба по света. Представени са другите Хлебни къщи, които са извън България - в Перу, в джунглите на Амазонка, близо до Мачо Пикчо, Южна Африка, Индия, Етиопия, Бразилия, Йерусалим. Общо 15 Хлебни къщи са открити по света.

1227246

Бе представен и търновският екип, който ще координира дейностите на Хлебната къща в старата столица.

Присъстваха и Ели Стойчева, секретар на НЧ "Искра" - Велико Търново и Ваня Недева, секретар на НЧ "Напредък 1869" - Горна Оряховица, които обясниха с няколко думи дейността на читалищата.

1227240

"Има едно насадено и преиначено схващане, че читалищата са организации, които са създадени преди много години и в нашето съвремие ролята им е игнорирана. Трябва да уверя младите хора, че няма нищо подобно. Читалищата са този притегателен център, където хората съпреживяват изкуство, било то и самодейно. Посещават ни от 5 до 60-годишни създатели на творчески продукт и потребители", подчерта Ели Стойчева.

Културният център на Международния съвет на самодейните средища и "Хлебна къща" във Велико Търново се намира на Самоводската чаршия.

1227243

Организаторите обещават това да бъде пространство, където ще се случват различни културни събития (изложби, културни дискусии, арт инсталации, пърформанси и др.), както и събития с хлебна тематика от социалната програма "Мрежа Хлебни Къщи" на М3С. Тези събития ще показват различни аспекти от работата и идеи за потенциални програми на културните центрове и мрежи по света, които М3С обединява и координира.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар