Вход | Регистрация

Петият Национален събор на овцевъдите очаква над 180 хил.посетители

Край Петропавловския манастир до Лясковец ще се пее, танцува и въртят кулинарни манджи в три дни

Петият Национален събор на овцевъдите очаква над 180 хил.посетители

Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе за пета поредна година от 6-8 май край Петропавловкия манастир до град Лясковец. Очакванията на организаторите са за над 180 хил.посетители през трите съборни дни.

Отново е подготвена богата програма към традиционното изложение на животни, техника и биопродукти, включваща фермерски състезания, народни борби, занаятчийски базар и фолклорен конкурс. Кулинарната част също ще бъде майсторски представена от Учи Бъчваров, който ще приготви Гергьовденски курбан.

Организатори на събора са Фондация "Наследство в бъдещето" и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България, в партньорство с общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

В рамките на мащабното събитие на 7 май в Арбанаси ще се проведе кръгла маса на тема "Състояние и перспективи на овцевъдството”. В нея ще участват представители на 26 браншови организации от Европа и Централна Азия от 13 държави, сред които: Черна гора, Молдова, Грузия, Азербайджан и др.

Във форума ще се включат и представители на Министерство на земеделието, Държавен фонд "Земеделие” и редица експерти и учени.

Уникалният събор на овцевъдите ще бъде съпътстван от изложба на детски рисунки. Те са на гергьовденска тематика и са част от раздела "Нарисувай" на Фолклорния конкурс "Заблеяло ми агънце".

Вижте цялата програма:

1698361



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар