Вход | Регистрация

Почитаме майката на Дева Мария - света Анна

Почитаме майката на Дева Мария - света Анна
Снимка: Wikimedia Commons

Българската православна църква чества днес успение на света Анна, майката на Дева Мария, която е считана за покровителка на бременността, раждането и майчинството. Българите наричат празника Лятна света Ана, тъй като на 9 декември се чества зачатието на светицата.

Според християнската религия, Анна и Йоаким повече от 50 години нямали деца и след много молитви, Бог им пратил ангел, който да им съобщи, че ще имат дете, но те трябва да го нарекат Мария и то ще носи радост на целия свят.

Дева Мария, се ражда на осми септември и когато става на три, родителите й я въвеждат тържествено в храма и я посвещават на Бога.

Анна символизира "благодат". Тя е закрилница на момичетата, бременните и вдовиците, а култът към нея е датиран от VI в., когато във Византийската империя е построена първата църква, носеща името й.

Според българските народни вярвания, денят бележи края на лятото. Отбелязва се и като празник на врачките. Според поверията на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в дома има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол.

Имен ден празнуват днес Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар