Вход | Регистрация

С Коледа идва и преяждането

Хапвайте и пийвайте - но разумно и с мярка

С Коледа идва и преяждането
thinkstockphotos.com

Коледните празници наближават, а с тях и поводите за повече събирания около трапезата се увеличават, като изкушенията са огромни. Много е трудно да им се устои особено, ако сме били на пости или строга диета. Иска ни се да хапнем вкусна салатка, да опитаме новото блюдо от месо или птици, да ядем сладкиши на воля, да похапнем от баницата с късмети на баба, допълнително да пийнем бокал с вино и шампанско или чашка ракия.

Добре е все пак да си припомним вредата от преяждането и свързаните с него неблагоприятни последствия. Натоварването на храносмилателната система по време на коледните гощавки надвишава нейния функционален капацитет и води до храносмилателни разстройства. Те се изразяват в стомашен дискомфорт, болки и подуване на корема, киселини, газове и учестена дефекация. Едно обилно храннене, с повишен прием на мазнини, може да отключи или да обостри съществуващ гастрит, колит или жлъчна криза. Преяждането води и до увеличаване на нивата на кръвната захар в организма, което също е вредно.

За да се избегне това, трябва да се спазват някои прости правила. Натоварването с храна е необходимо да става постепенно. Не гладувайте дълго преди обилната гощавка. На трапезата избягвайте мазните пържени и панирани храни, отделяйте кожата и видимите тлъстини на месото, задоволете се с половината от сервираните порции и не искайте допълнително. Не прекалявайте с газирани напитки и алкохол. Съветите на специалистите по хранене са да подбираме храната си по добре, като наблягаме на здравословното. Режете храната на малки хапки и се опитвайте да сдъвчете храната поне 30 пъти. Е поне така се води, че се хранят аристократите.

Виното нека бъде червено. Десертните вина не са препоръчителни, защото съдържат голямо количество захар и хората се заблуждават, че са по-леки, което не е вярно. Смисълът на Коледа не е да се натъпчем и да преядем, храненето и пиенето трябва да бъдат разумни.

Ако все пак се стигне до преяждане по време на празниците, има няколко прости съвети за облекчение на периода за възстановяване.

Без гладуване! Много хора след преяждане започват гладуване и се подлагат на жестоки диети. Това ще доведе до главоболие и разстройство на храносмилателната система. Трябва постъпено да понижим калориите в храната до физиологическата си норма. Заменете мазнините и въглеводорода с протеини, той ще ви помогне да изгорите излишните калории.

Пийте течности! За да нормализирате метаболизма, пийте достатъчно течности, особено ако приема на храна по време на застой е съпроводена с употребата на алкохол. Водата е основа на метаболизма и, за да се разградят ферментите и да работят активно е необходимо да има достатъчно течност около тях.

Натоварете организма! За да се освежите след хранене, правете бавни упражнения, за да се освободите от мазнините.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар