Вход | Регистрация

Тайната книга на богомилите вдъхновява творци от различни държави

Третата Арт резиденция в Горна Липница включва богата филмова програма и туристически обиколки

Тайната книга на богомилите вдъхновява творци от различни държави
Арт резиденция "Старото училище"

Творене на нов свят извън "земните" рамки на познатото с ново общество, политици и изкуство, преливащи се с Вселената. Това са основните направления в манифеста на кръг "Старото училище" в село Горна Липница, който ще послужи за основа на предстоящата Арт резиденция, замислена като пърформанс.

На 17 август третата резиденция на артистичния кръг "Старото училище" ще бъде официално открита с презентация. Няколко дни ще имат на разположение деветте творци от пет държави /Фабиола Маработо от Мексико и Kaveh Baghdadchi от Иран няма да могат да участват/, за да се вдъхновят и пресъздадат своята гледна точка за "Краят като начало" с различни форми на изкуството.

Сред начините за мотивация и прилив на идеи организаторите на артистичния форум са планирали прожекция на филми, свързани с Апокалипсиса и 2012 година. Документални, екшъни и експериментални филми ще онагледяват Края, от който трябва да се роди новото начало. Световни, български и местни вярвания, сред които Тайната книга на богомилите, ще бъдат прожектирани в стария салон на НЧ "Зора" в Горна Липница при вход свободен за всички, любопитни да се докоснат до нещо различно.

За третата резиденция ще пристигнат творци от България, САЩ, Франция, Израел, Иран, Египет и Япония. Те ще разгледат забележителностите на село Горна Липница и тези в региона, за да намерят място, откъдето да създадат своето изкуство. На 25 август от 17,30 ч. техните произведения по темата за "Краят като начало" ще бъдат показани в изложба в павликенското село.

 

Ето и участниците тази година:

Константин Константинов (България) - живопис
www.konstantinkonstantinov.com
Константин Константинов е роден и израснал в Пловдив, България. Детството му е тясно свързано със стария Пловдив - автентичен жив музей, архитектурен феномен със своите къщи, превърнати в музеи и галериите, с гостуващите в тях различни изложби, фестивали и биеналета.

Wael Darwish (Египет) - живопис
http://www.waeldarweish.com/
"В последните няколко години съм заинтересован от променящите се разбирания и положението на продължителна социална метаморфоза, на която Египет, като африканска, арабска и страна от Близкия Изток, колонизирана и освободена, е свидетел за последните три десетилетия. В проектите ми от смесени техники се опитвам да изследвам няколко феномена, които са моя постоянна страст - поробване, свобода, ограниченията на времето, миграция, пол, идентичност и други теми, които привличат някои египетски художници от моето поколение.

Аз съм живописец, занимавам се също с видео и инсталации. В моите картини съм обсебен от човешкото движение и стремежа за свобода, докато в инсталациите и работите ми със смесена техника прилагам асамблаж за създаване на скулптури, които надхвърлят простите двуизмерни форми на изкуството. Чрез експериментална употреба на колажа комбинирам цвят, калиграфия, текстил, и различни текстурни техники, за да изследвам проблемите на пола, независимостта, свободата, пространството и течението."

Светослав Недев (България) – живопис
http://www.kunstnet.de/Nedev
Слав Недев е роден в София. Член е на Съюза на българските художници, секция Живопис, съпрезидент на World Art Games Bulgaria. От 1992 година има самостоятелни и участия в групови изложби в България и чужбина (Хърватска, Холандия, Дания, Словакия, САЩ). През 2011 година печели стипендия за специализация в Оберпфалцер Кюнстлерхаус, Швандорф, Германия, а през 2009 г. - стипендия на СБХ за специализация в Cité Internationale des Arts, Париж.

Michael Hahn - MOCH (САЩ) - живопис
http://elitemisfit.com/
MOCH е от Минеаполис, Минесота. В момента живее в Бруклин, Ню Йорк.
"Животът е непознат. Страхът от смъртта е в нас. Поддаваме се на отчаяние. Художникът не може да намери смисъла на живота, но все пак може да освежи един ужасен ден. Иронията е в светлината от тъмнината.  Аз избрах да изразя мислите си върху платното, за да сътворя живота, който предпочитам. Възприемането му захранва моята емоционална интелигентност, за да живея над и отвъд мъката."

Gustavo Plascencia (САЩ) – визуални изкуства
www.ogplascencia.com
Gustavo Plascencia е израснал в мексиканския щат Коахуила. Преди да eмигрира в САЩ е посещавал тамошното училище по изкуства. По-късно получава магистърска степен по фотография и изящни изкуства в университета в Боулдър, Колорадо, а в университета в Арлингтън, Тексас, става бакалавър по изящни изкуства. 

"Главните елементи на моето творчество са свързани с индивидуалността. Такива са например конструктивната природа на самоличността, конфликтите, които хората срещат, изграждайки характерите си, както и двойнствеността на личния и обществен начин на живот. Много от историите, отразени в творбите ми са метафори на семейни тайни, индивидуални стремежи и споделен опит – както в обществен, така и в личен аспект. Всички изображения в творбите ми напомнят за двойствеността и понякога конфликта между индивидуалността и обществеността. Чрез пренареждането и пресъздаването на истории, пейзажи и спомени аз изследвам идеи за дома, личността, пола, семейния живот и личните истории."
 
Aya Imamura (Япония) – фотография
http://aya-imamura.com
Творецът се опитва да реша проблема на съвременната "реалност" чрез поставяне на така наречената "прозрачност" на фотографии, които показват на зрителя "пълна" реалност. Разработва снимка, състояща се от работа със светлината и сенките, нещо което може да се тълкува като "виртуален образ". Интересува се от "показването на символичното чрез снимки, от които е разкрита само определена част".


Ели Иванова (България/САЩ) – фотография
http://www.ellieivanovaphotography.com/
Ели Иванова е родена в България, но живее известно време в Латинска Америка, а в момента - в Далас/Форт Уорт,Тексас. На фона на литературните изследвания, които прави, нейният фотографски интерес е насочен към опита на хората. Тя работи както с цветни, така и с черно-бели филми и дигитални формати, изследвайки теми като мечти, спомени и самомоделиране на идентичността посредством изображения, които превъзмогват езиковите бариери. Наред с няколкото дългосрочни фотографски проекта, с които се занимава,  Ели ръководи работилници по фотография "Трето Око" за деца от ромски произход в България, а в бъдеще и в Румъния. Тяхната цел е да подтикне децата от тези малцинства да изразяват себе си и да споделят гледната им точка със света.
 

William Bilwa Costa (САЩ) – музика
http://perpetualmvmtsnd.org/bilwa/
William Bilwa Costa е звуков артист, електро-акустичен музикант, композитор и импровизатор. От 2006 г. твори с артистката Emily Sweeney. В момента работи по целия свят, осъществявайки изследвания и проекти в лаборатории, както и пърформанси. Активно култивира възможности за работа заедно с други артисти по нови интердисциплинарни проучвания. Неговата електро-акустична музика и звуци често включват изпълнения на живо, записи на открити места, синусови тонове, бийтове от предишни импровизации и проекти и аудио честоти – звукови остатъци, през които той вкарва елементи от специфични места, времена и взаимодействия. Той често използва няколко музикални говорителя, разположени в пронстранството, създаващи сензорно движение.

Tamara Erde (Израел/Франция) – кратък филм
www.tamaraerde.com
Tamara Erde е филмов режисьор  и артист, живееща и работеща в Париж. Родена е в Тел-Авив през 1982. Получава бакалавърска степен по филмова режисура в академията Безалел, Йерусалим, след това учи кино и Нова медия във Франция. Тя създава разнообразни филми – документални и фантастични, пърформанси и видео инсталации, които са продуцирани в Париж и Европа. Често представя в работите си политически и социални въпроси  с фокус Израелско-Палестинския конфликт.



__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар