Вход | Регистрация

Теодора: Обстановката на ЕАСА 2014 е чудесна

Теодора: Обстановката на ЕАСА 2014 е чудесна
Снимка: Север.бг

Срещнахме се с едно от стотиците лица на 34-ата Европейска асамблея на студенти по архитектура – ЕАСА 2014 Symбиоза, която се провежда във Велико Търново.

Теодора Стефанова е от Варна. Тази година е станала бакалавър по архитектура в Нотингам по английската система. Предстои й една година стаж. Иска да продължи образованието си като запише магистратура в Холандия.

За първи път участва в ЕАСА и решава спонтанно да го направи, тъй като се провежда в България. Признава, че обстановката е чудесна, интернационална и е радостна, че е успяла да създаде много и полезни контакти със студенти по архитектура на нейната възраст, както и че е придобила нови практически умения.

Теодора е помощник към една от около 40-те работилници в асамблеята - "Нагоре, надолу и по стълбите" /Up, Down&Stairs/, чиято цел е изработката на интерактивна карта с алтернативни културни маршрути, които да спомогнат за едно по-различно и нетрадиционно опознаване на старата столица.

Работилницата се реализира от българското сдружение "Трансформатори" и с участието на единадесет архитекта от цяла Европа в Клуб за културни инициативи "Таралеж" на Самоводската чаршия.

1350822

Освен тази работилница сдружението работи и по друга - "Rehau stage" – открита сцена за артистични изяви пред клуб "Таралеж”. Предвидена е богата културна програма за топлите месеци - кино на открито, концерти, творчески работилници и изложби. За любителите на литературата ще бъде обособена чил зона с библиотека и хамаци, където всеки може да релаксира през летните жеги.

 Официалното откриване на "Rehau stage" ще бъде утре, 1 август, от 19.00 часа с коктейл, а час по-късно от 20.00 на сцената ще се качи дует "Панчо и Странджанката". 

1350823

В края на тази седмица предстои ЕАСА да приключи и официално да бъдат представени резултатите от многобройните работилници, концентрирани в няколко зони във Велико Търново - улица "Крайбрежна”, пространството около паметника на Асеневци, пансиона на БДЖ и двора на Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий”. Самите работилници създават единна обща цялост - симбиоза, каквото е и мотото на тазгодишната асамблея.

Една от зоните, която ще бъде оживена и преобразена, след като участниците в ЕАСА 2014 си заминат, а именно зоната около бента на река Янтра във Велико Търново. Благодарение на многобройните интервенции на работилниците, тази зона ще се развие и ще стане по-интересна за посещаване.

1350824

Там ще остане "Къща за лодки" /Boathouse/, изградена изцяло от дърво и други естествени материали. Ще остане и плажна ивица на няколко нива от дървени платформи.

Ако сте се разхождали по криволичещите улички покрай реката в старата част на Велико Търново, може би сте попадали на улица "Тунел", чието начало се вижда, но няма край. Именно тази улица е привлякла вниманието на един от ръководителите на рабтилниците. Улицата ще бъде разчистена и ще води до реката до новоизградена зона за отдих.

1350820

Други интересни проекти, които ще останат като наследство от бъдещите европейски архитекти, са "Камера обскура" /Сamera obscura/ и "Небесна разходка" /Sky walk/.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар