Вход | Регистрация

Президентски обвинения срещу капитана на потъналия ферибот

До момента са извадени 64 тела, 238 души са още в неизвестност

Президентски обвинения срещу капитана на потъналия ферибот
БТА/AP

Тежки обвинения срещу капитана и екипажа на ферибота, който потъна миналата седмица в Жълто море с над 450 души на борда изказа президентът на Южна Корея Пак Гън-хе.

"Катастрофата е равносилна на убийство", е категоричен президентът, цитиран от руската телевия RTR.

Нямало шанс за пътниците на обречения ферибот, стана ясно от разговор по радиостанцията. Хората не можели да се поберат на спасителните лодки, защото на борда били качени повече пасажери, отколкото било предвидено.

Капитанът и трима души от екипажа на потъналия ферибот бяха арестувани с обвинение за небрежност и нарушаване на морските закони. Появил се видеоматериал, показващ как капитанът получава медицинска помощ, доказва разказите на очевидци, според които той бил един от първите слезли на брега.

Въпреки мащабните спасителни действия бяха спасени едва 174 души. Намерени са телата на 64 загинали, но все още 238 души са в неизвестност.

Водолази успяха да влязат в потъналия кораб, където са били блокирани десетки хора. Телата на загиналите се откриват едно по едно, докато близки им обвиняват властите за неадекватни действия.

Над 200 кораба и катера участват в издирвателната операция на корейския "Титаник". Във ферибота е вкаран и дистанционно управляем робот. Въпреки усилията, властите предупреждават, че операцията може да продължи до два месеца.

Преди дни заместник-директорът на училище близо до Сеул, ученици от което изчезнаха при потъването на ферибота, бе открит днес обесен преди два дни. Училищният служител бе сред 179-те оцелели в корабокрушението край южните брегове на страната в сряда сутринта.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар