Вход | Регистрация

Преименуват Благоевград на цар Самуил?

Искането е на група граждани, които предлагат смяната на името по повод две годишнини

Преименуват Благоевград на цар Самуил?
1000 години от битката при Беласица, известна като битката при село Ключ отбелязваме днес.
На 29 юли 1014 година армията на византийския император Василий Втори обкръжава и пленява голяма част от войската на българския цар Самуил в подножието на Беласица. България е окончателно покорена четири години по-късно и остава под византийско владичество близо два века.
В памет на тези събития в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край Петрич ще бъде отслужена панихида. 
През октомври се навършват и хиляда години от смъртта на великия български цар и пълководец Самуил. По този повод с решение на Министерски съвет бе сформиран Национален инициативен комитет. Одобрена бе програма, в която са записани 18 събития. Кулминацията е предвидена за 7 октомври, само два дни след извънредните парламентарни избори, информира БНР.
По повод годишнините, група граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на "Цар Самуил”.

"Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония. Как точно ще е името (Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българският цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин...За да знаят поколенията, че българите са били, са и ще са...

Ние не искаме самоцелно да се преименува Благоевград, нито пък сме решили да водим война срещу Дядото. Него историята нека го съди, така както отсъди, че цар Самуил е велик български цар и заслужава, по повод 1000 годишнината от трагичната му гибел, да бъде почетен с достойнство.

Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев: "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин...”, които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента", пише в писмо до президента Кирил Милчев, председател на инициативния комитет, подкрепен от "Сдружение Азбукари".

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар