Вход | Регистрация

Проф.д-р Григор Горчев и Камен Донев са сред 11-те наградени с висши държавни отличия

Президентът Росен Плевнелиев връчи отличията на известни българи за приноса им в кулурата, изкуството и медицината

Проф.д-р Григор Горчев и Камен Донев са сред 11-те наградени с висши държавни отличия
Президентство на Република България
11 значими със своето дело и творчество българи бяха удостоени с висши държавни отличия от президента Росен Плевнелиев. Това стана на официална церемония днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2.
 
Дейци на науката, изкуството, културата и медицината получиха държавно признание по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Президентът Плевнелиев изрази дълбокото си убеждение, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация, което е инвестиция в бъдещето.

С орден "Стара планина" първа степен бяха удостоени чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, управител на първата високотехнологична болница в Югоизточна Европа МБАЛ "Света Марина" – Плевен, и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова.

С първа степен на орден "Св.св. Кирил и Методий" за заслуги за развитието на културата и изкуството получиха: театралният и кинорежисьор Стефан (Теди) Москов; певицата и актриса Стефка Берова; актьорът, режисьор и драматург Камен Донев; актьорът и режисьор Мариус Куркински; драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

Пианистката проф. Милена Моллова беше удостоена с орден "Св.св. Кирил и Методий" огърлие, а певицата Мая Нешкова – с орден "Св.св. Кирил и Методий" втора степен, за своя принос в изкуството.
 

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар