Вход | Регистрация
Русе 21°C

138 години Военноморски сили

138 години Военноморски сили

Церемония по награждаване на военнослужещи от Военноморските сили се състоя вчера в Община Русе. Присъстваха кметът на Пламен Стоилов, областният управител Галин Григоров, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, капитан първи ранг Георги Пенев, подполковник Димитър Титев. 

Пламен Стоилов заяви, че се чувства горд за поредна година Русе да бъде домакин, давайки старт на честванията в България, по случай създаването на Военноморските сили. Той отличи с плакет "Русе" и парични премии гл. старшина Живко Иванов, майор Валентин Иванов и матрос Росен Вангелов за отлично изпълнение на служебните им задължения и по повод 138 години от създаването на Военноморските сили на Република България. 

Контраадмирал Петев връчи на русенския градоначалник Адмиралтейска грамота за съпричастност към съхраняване на историята и традициите на военния флот в знак на благодарност за доброто сътрудничество и гостоприемство, определяйки Русе като "люлката" на военноморския флот. Адмиралтейска грамота получи и областният управител. Преди церемонията, представителите на ВМС проведоха срещи с областния управител и кмета на Община Русе. 

От 18:30 ч. пред Доходно здание, се състоя концерт на Представителния духов оркестър на ВМС, който беше последван от празнично шествие до Паметника на моряка с участието на мажоретен състав "Екстрийм" към ОМД, където се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. На церемонията присъстваха още Н. Пр. Русенски митрополит Наум, заместник областният управител Валентин Колев, флотилен адмирал Мален Чубенков, народният представител - вицеадмирал Пламен Манушев. 

В своето слово русенският градоначалник заяви, че в продължение на 138 години Българските военноморски сили са се превърнали в символ на национална сила и чест, а с ежегодното честване на този ден, съхранявайки миналото и предавайки го в бъдещето, не само отдаваме заслужената почит на многобройните български моряци, но и развиваме патриотичен дух и гордост у младото поколение. 

Кулминацията на празненствата бе спектакълът "Вълни", съпътстван с пищна празнична заря. По традиция, всяка година тържественото честване на годишнината от създаването на ВМС започва от град Русе, където е поставено началото на военния флот на Република България.  

източник: dariknews.bg 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар