Вход | Регистрация
Русе 21°C

30 инвестиционни проекта разработва Русе с 56 млн.лв.

Приоритетно ще се работи върху облика на крайбрежната зона

30 инвестиционни проекта разработва Русе с 56 млн.лв.
Снимка: Община Русе

С 56 млн.лв. безвъзмездно финансиране ще се реализират важни инфраструктурни обекти в Русе по ОП "Региони в растеж”. Обектите ще бъдат изпълнени до 2020 г.

30 са инвестиционните обекти, включени в програмен период 2014-2020 г. Те са разделени в направления "Градска среда", "Образователна инфраструктура", "Културна инфраструктура" и "Социална инфраструктура".

Приоритет се слага на реконструирането на крайбрежната зона, където ще се изградят нови зелени площи, улично осветление, пейки, три нови пасарелки, които ще свързват Парка на младежта с крайбрежната зона. Планира се зона за обществен отдих по крайбрежната ивица на града, в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. "Мостова”, включително реконструкция на бул. "Придунавски” в участъка от бул. "Цар Фердинанд” до Речна гара".

Нови атракции като байк парк, детски и фитнес площадки на открито ще модернизират облика на Парка на младежта.

Проучват се възможностите за изграждане на пешеходна зона по ул. "Чипровци”, благоустрояване на околните пространства, както и поставяне на модерни спортни съоръжения.

Готвят се проекти и за реконструкция на централни градски улици - "Славянска”, "Църковна независимост”, "Баба Тонка”, градинката на площад "Д-р Мустаков" и ул. "Иван Вазов".  Съществува и идея за изграждането на надлез между кв. "Родина" 3 и кв. "Чародейка", който ще свърже кварталите и с пешеходна връзка.

Развитието и подобряването на образователната инфраструктура също са от важно значение през следващия програмен период. Обмисля се построяването на нова детска градина на мястото на ЦДГ "Радост" и нова ясла в кв. "Родина" 3. Обсъждат се основни ремонтни дейности в редица русенски училища и прилежащите им дворни пространства – в това число ОУ "Олимпи Панов", ОУ "Любен Каравелов", "Иван Вазов", ОУ "Отец Паисий", МГ "Баба Тонка" и СОУ "Христо Ботев".

Подобряване на енергийната ефективност в четири големи детски градини – ЦДГ "Пинокио” 1 и 2, ЦДГ "Русалка” 1 и 2, както и в едни от най-големите – читалищата "Зора" и "Васил Левски" също се обсъждат подробно.

Ще бъде завършен основният ремонт, реставрацията и консервацията в Регионалната библиотека "Любен Каравелов". Фасадата и покрива на сградата ще бъдат възстановени и ще бъде изградено ново книгохранилище.

В направление "Социална инфраструктура” се планира изграждането на социални жилища за настаняване на малцинствени групи от населението, както и на социално слаби хора, които не могат да се възползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе. Нов дневен център за стари хора в кв. "Родина" 1, на ъгъла на ул. "Димчо Дебелянов" и ул. "Чипровци" ще търси финансиране.

Обсъжда се настоящите обекти да бъдат ремонтирани и санирани, както и да бъде създадена достъпна среда в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, който се намира на бул. "Липник" 14.

Към момента са изработени инвестиционните проекти по всички 30 обекта, които се съгласуват със съответните инстанции. Следващата стъпка е подобряване на инвестиционните проекти и издаване на Разрешения за строеж за всичките обекти, включени в проекта.  

<< Sever.bg във Facebook >> 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар