Вход | Регистрация

Русе 21°C

Без опасните гудроновите ями

В Русе правят ново депо по екопроект

Без опасните гудроновите ями
Снимка: Община Русе

И Русе скоро ще се похвали с ново депо. След като във Велико Търново направиха първа копка на ново сметище, сега по проект и крайдунавският град ще има такова.

Сред официалните гости по първа копка бяха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева, депутати, общинари.

"Знаете, че един от най-големите екологични проблеми на града е старото депо за отпадъци, което си беше една екологична бомба. За нас беше изключително важно да подготвим необходимите документи, за да кандидатстваме и да убедим правителството и съответно ПУДООС, че имаме нужда от това финансиране", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.

"Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци на територията на община Русе" е на стойност над 22, 411 млн. лв. и се финансира от програма ПУДООС. Според влезлия в сила Подробен устройствен план, общата площ на депото възлиза на 288,972 дка. Очаква се дейностите да приключат до 5 години.

Този проект ще реши един сериозен екологичен проблем за град Русе, свързан най-вече с опасните гудроновите ями и ще се сложи край на проблема с опасните отпадъци на старото сметище.

1442490

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар