Вход | Регистрация

Русе 21°C

Настояват за равни субсидии за фермерите с европейските още от 2014 г.

Противопоставянето на стари и нови страни-членки ни прави неконкурентоспособни

Настояват за равни субсидии за фермерите с европейските още от 2014 г.
Снимка: Булфото

Да се изравнят субсидиите на нашите фермери с тези на другите страни-членки от началото на 2014 г., а не от 2016 г., предлагат от Икономическия и социален съвет (ИСС) при представянето на становище във връзка с бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.

В момента фермерите у нас получават редуцирани субсидии в размер на 50% от годишния финансов пакет на страната. Достигането на пълен размер на националните тавани още през 2014 г. ще е знак за равнопоставеното им положение на общия европейски пазар, коментира проф. Лалко Дулевски при представянето на становище във връзка с бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. 

Друго предложение на ИСС е, когато се определят субсидиите, да отпаднат референтните прагове. При нас референтната рамка е определена на база 2002 г., когато сме имали свито селско стопанство, обясни Дулевски.

Така българските производители са поставени в ситуация на нелоялна конкуренция и конкурентоспособност. Добър пример, който илюстрира това, са Гърция и Малта. Те които получават по 800 евро субсидия за земеделска площ, а България - 82 евро. Отделно достъпът до тези средства е твърде ограничен.

Не можем да бъдем третирани неравнопоставено при положение, че ние имаме крещяща нужда от подкрепа на селското стопанство, каза още проф. Дулевски във връзка с бъдещето на Общата селскостопанска политика. 

Делът на разходите за Общата селскостопанска политика (ОСП) е три четвърти от дела на разходите на ЕС, а през 2013 г. ще бъде в размер под 0,45% от БВП на ЕС. 

През 1975 г. този дял е бил 75% от общия БВП на ЕС, през 1985 г. е намален до 39.3%. Така на практика с приемането на 12-те нови членки в ЕС размерът на подкрепата за всеки стопанин е значително намалена.

В същото време средните селскостопански доходи в старите страни-членки са с 50% по-ниски, отколкото тези на другите икономически отрасли, а розходите за електричество, торове и др. през последните 15 г. са нараснали значително.

Предложението на ИСС е да се акцентира върху много по-справедливо разпределение на средствата между първи (директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители) и втори стълб (политиката на развитие на селските райони) по ОСП. Средствата по първи стълб са лесно усвояеми и оказват моментално влияние на производителя и неговата конкурентноспоспобност. 

В старите страни-членки 87% от средствата са в направление първи стълб, а у нас и при новите страни-членки като цяло процентът е 56 на сто. 44% от средствата при новите страни-членки отиват за втори стълб, докато при старите процентът е около 13 на сто.



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар